Novi iPhone SE: Moja prva "zagrižena jabuka" i šta sam od nje ovih dana naučio

Neki da mu se dive, drugi ponešto i zamere, ali niko ne ostaje ravnodušan...

  • 18
iPhone SE 2020 Foto: Nikola Tomić

Možda ćete se već ovde, na samom početku čitanja teksta, zapitati čemu ovakav naslov. Odmah ću vam reći da tu nema bog zna kakve misterije. Jednostavno, za poslednjih nekoliko godina koliko pratim hi-tech u različitim oblicima nisam bio u prilici da tastiram ni jedan iPhone.

Ustvari, poslednji Apple proizvodi koje sam koristio, pre nešto više od 10 godina dok sam se "ložio" na video montažu, bili su nešto stariji iMac G3 kompjuter (onaj što izgleda kao stari portabl televizor, u dvobojnom plavo-belom providnom kućištu) i nešto noviji "tankoekranski" all-in-one iMac G5, čudo tehnike svoga doba, na kojima sam učio, vežbao a potom i montirao u Final Cut Pro-u.

Sada mi je konačno "dopao šaka" jedan iPhone, pametni telefon prema kome malo koji ljubitelj tehnike može da ostane ravnodušan. Zakleti "ajfonisti" će verovatno reći da je "ok" ali da nije "punokrvni iPhone", dok će "hejteri", po običaju, da "hejtuju", bez obzira na sve...

Kao neko ko ne pripada ni jednom od dva tabora, već na tehniku gleda isključivo sa samog stanovišta tehnologije i onoga što je ona u stanju da izvede rado sam se prihvatio izazova da svoj trenutni Android na nedelju dana zamenim iPhonom SE za 2020. godinu.

Budući da koristim telefon sa gotovo celih dva inča većom dijagonalom ekrana, na prvi pogled, odmah po otpakivanju, iPhone SE sa IPS LCD ekranom dijagonale 4,7 inča mi se učinio veoma dopadljvim. Šta više, generalno smatram da proizvođači danas pomalo preteruju sa veličinom svojih mobilnih uređaja i da je sve preko 5,5 inča previše.

Međutim, za razliku od svoje veće "braće" iz aktuelne ponude kao i brojne Android konkurencije, mali iPhone ima, za današnje pojmove izuzetno štiroku gornju i donju ivicu koja smanjuje korisnu površinu ekrana.

Naslednik iPhonea SE iz 2016. godine, u brojnim segmentima predstavlja aktuelni iPhone 11 smešten u iPhone 8 kućište (iz 2017.). Dovoljno je mali da staje u dlan i da sve operacije koje se izvode po ekranu mogu da se obavljaju jednom rukom, što je svakako veliki plus.

A da je ovo iPhone 11 - on to svakako "u srcu" jeste. To srce se zove Apple A13 Bionic, šestojezgarni čipset koji koji pokreće sve "jednanaestice" u gami, i najmoćniji je Apple mobilni procesor do sada. Uparen sa 3GB RAM-a, ovaj čip malom iPhoneu omogućava da sve što sa njim radite funkcioniše maksimalno tečno i bez ikakvog "seckanja" i "zamuckivanja", od otvaranja najjednostavnijih aplikacija do igranja najzahtevnijih igra dostupnih za iOS platformu.

A i iOS operativni sistem ovde dolazi iz aktuelne Apple ponude, pa je na telefonu instalirano njegovo posledenje 13. izdanje.

Međutim, i pored savršene fluidnosti u radu, ostaje utisak da je za igranje igara, gledanje videa i surfovanje internetom, ovaj ekran ipak nedovoljno veliki, pogotovo kada sa bilo koje veće dijagonale prelazite na SE.

Iako se kao uređaj "kompakt" klase ne "razmahuje" megapikselima i ne robuje trendu "pretrpavanja" kamerama, mali iPhone prilično dobro obavlja svoj fotografsko-snimateljski posao.

Dokaz da broj sočiva i megapiksela, sam po sebi, ne mora da znači mnogo je i jedna glavna kamera sa senzorom od 12MP i širokom otvorom blende od f/1.8. Iz njenog objektiva nastaju fotografije koje možda ne mogu da se porede sa nekim od lidera mobilne fotografije iz premijum i high-end segmenta. Međutim, za svoju klasu uređaja SE pravi sasvim solidne fotografije čijeg se kvaliteta nijedan Facebook ili Instagram nalog neće postideti. Fotografije izgledaju veoma prirodno, sa dobrim konstrastima i balansom svetla, a ništa slabiji nije ni učinak selfi kamere od 7MP (f/2.2, 1080p pri 30fps).

Kamera, doduše, pokazuje nešto slabije performanse kod noćnog snimanja, budući da je korisnik ovde prepušten samo glavnoj kameri i njenom blicu, odnosno da SE, za razliku od većih iPhone 11 modela nema softverski noćni mod.

Glavna kamera snima 4K video od 60fps i to radi odlčno, pa ovde nastavlja tradiciju prethodnih iPhona kada je kvalitet video snimaka u pitanju. A za svaku pohvalu je i to što reprodukciju, kako video tako i audio sadržaja, prati veoma jasan i glasan stereo zvuk više nego solidnog kvaliteta.

Lično, veoma zanimljiva karakteristika malog iPhonea mi je fizički taster, koga jako dugo vremena nisam imao prilike da vidim na jednom mobilnom telefonu. On sam ima tri nivoa podešavanja osetljivosti, prilično je praktičan za korišćenje i u sebi krije Touch ID čitač otiska prsta.

Ovde, međutim, ostaje ona konstatacija oko koje se slaže dobar deo onih koji koji su do sada testirali ovaj telefon. Gornja (u koju su smešteni zvučnik i selfi kamera) i donja ivica telefona (u kojoj se nalazi taster) jednostavno su previše široke za današnje pojmove i dosta smanjuju korisnu površinu ekrana.

I da ne zaboravimo, ovaj uređaj dolazi sa internom memorijom za skladištenje podataka u kapacitetima od 64GB (verzija koju smo mi imali na testu), 128GB i 256GB, koje nije moguće proširiti memorijskim karticama.

Posebna priča kod ovog uređaja je i baterija. Njen kapacitet iznosi samo 1.821 mAh, pa će oni korisnici navikli da se ne odvajaju od svojih telefona, definitivno morati da sobom da nose i dodatnu eksternu bateriju za dopunjavanje. Telefon podržava brzo punjenje od 18W, kao u bežično punjenje, ali se brzi punjač kupuje odvojeno.

I kada se sve sumira, iPhone SE 2020. je kompaktan uređaj srednje klase, prepoznatljivog izgleda, sa nekim karakristikama koje nadmašuju očekivanja, ali i sa onim dugim koji ne iskaču iz današnjih standarda srednje klase mobilnih uređaja.

I ovde dolazimo do onog pitanja iz drugog dela naslova. Šta sam ja od jednonedeljnog "družanja" sa "malom zagriženom jabukom" naučio?

Odgovor na to pitanje verovatno i nema mnogo veze većinom ovde napisanog, već sa srebrnim simbolom koji se presijava na poleđini telefona. Reakcije velikog broja onih koji su me u proteklih nedelju dana videli sa iPhoenom u ruci nisu bile nimalo ravnodušne. A čak nisu bile ni previše "hejterske"...

Svi su imali ponešto da kažu za mali uređaj spakovan u aluminijumski ram između dve staklene ploče, neki da mu se dive, drugi da mu ponešto zamere, ali se većina složila da je činjenica da su današnji telefoni definitivno preterano veliki i da neki generalni "daunsajznig" u mobilnom svetu uopšte ne bi bio na odmet.

A to ukazuje da mali iPhone SE, koga je Apple lansirao na tržište po ceni od 399 dolara, možda i nije srednja klasa, već sopstvena - klasa za sebe, koja će i u Srbiji, u kojoj se u iSTYLE Apple Premium Reselleru prodaje po ceni od 65.500 dinara, svakako naći svoje kupce.

Jedan od razloga za to će svakako biti i nedavna odluka Apple-a da svoju prodavnicu aplikacija App Store konačno učini dostupnom korisnicima iz Srbije.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    29. maj 2020 | 15:54

    400 dolara kod nas vredi 65000 dinara...

  • Puz

    29. maj 2020 | 18:05

    Glavni razlog ajfonofila za koriscenje (pored zelje za diskutabilnim prestizom jer su uvek bili znacajno skuplji) je bila "pouzdanost" IOS-a koji je navodno radio bez bagova i zastoja (a zasigurno znam da nije bas tako) jer se Android u to doba intezivno razvijao i peglao. Sada kad su se pojavili i preskupi Android telefoni a Iphone nema nikakvih tehnoloskih prednosti, pa ni cenovnih, cak je u vecini slucajeva inferioran, prosto prestaje da bude u "premium" fokusu. Kolege su nosile svojevremeno modele 6 i 7 i bili su ekstremno nezadovoljni baterijama, i po pola dana su setali po kancelariji u potrazi za punjacima. Savrsen potez da u eri 4000+ baterija, vlasnik Iphone-a mora da vuce akumulator i kablove sa sobom... Valjda je to zbog onih silnih samozapaljivanja, i eksplozija baterija koje su im se desavale, pa su u kompaniji resili da smanje potencijalnu stetu i stavljaju slabije baterije...

  • Nenad

    29. maj 2020 | 17:46

    Za te pare moze da se kupi telefon koji mozda ima malo sporiji procesor ali modernog dizajna, vecim ekranom, kvalitetnom kamerom i zvukom i definitivno boljom grafikom displeja. SE je sramota za apple. To rade kako bi glupim ljudima uzeli pare, a sustinski ti daju stari telefon sa brzim procesorom. Volim Iphone ali ne i nacin na koji kompanija funkcionise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA