≫ 

Beograd od jeseni dobija pametne telefonske govornice

Osim telefonskih poziva, pametne govornice nude besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja, pružaju informacije o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada

  • 15
Pametna govornica Ilustracija / Printscreen: Twitter/@BankarMe

Beograd dobija mrežu "pametnih" telefonskih govornica, a prvih 50 biće postavljene u centralnim beogradskim opštinama u okviru projekta digitalizacije telefonskih govornica, koji je danas predstavljen u Naučno-tehnološkom parku.

Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Prezentaciji projekta prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, a ugovor o poslovno tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija Telekom Srbija i Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i "smart city" rešenja. Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama, a u okviru prve faze čija je vrednost 2,5 miliona evra, na jesen će biti zamenjeno prvih 50 govornica.

Brnabić je imala priliku da se na "prototipu" govornice upozna sa funkcionisanjem budućih pametnih govornica koje, osim telefonskih poziva, nude besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    2. jun 2020 | 18:24

    Opet neko uzeo za gluposti...niko vise ne koristi ni fixni,a ne mobilni,a sve ovo sto nudi govornica ima svako na internetu,i uz to zamislite na mobilnom telefonu.

  • aaaaaa

    2. jun 2020 | 18:27

    Za punjenje telefona i internet imate pametne klupe koje imaju ploču na solarnu energiju, nema nikakav priključak na struju a daje internet može da se sjedi na nju i imaš vajfaj... a za besplatne razgovore to mogu i operatori da danu preko mobilne aplikacije da se priča za džabe, a ovako će morati redovi da se čekaju na govornicama

  • Boban

    2. jun 2020 | 21:05

    Znate koliko dugo će biti u funkciji pored vaše vaspitane omladine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA