Huawei P40 Pro: Srebrni kralj fotografije

Za novi Huawei P40 Pro sa punim pravom može da se kaže da je jedan od najboljih pametnih telefona u aktuelnoj flegšip ponudi. Nedostatak najkorišćenijih Android aplikacija i servisa, sa druge strane, ne dozvoljava mu da to zaista i bude...

  • 5
Huawei P40 Pro Foto: Nikola Tomić

Kada skoro godinu dana kao osnovni telefon koristiš superiorni Huawei P30 Pro, pa ti se sada u rukama stvori njegov 12 meseci mlađi naslednik, s pravom se zaptaš - "Može li bolje?"

Staviš ih jednog pored drugog, pa ti P40 Pro već na prvi pogled deluje malo veći, slika na njegovom ekranu primetno jasnija, a selfi i glavna kamera mnogo izraženije nego što si navikao, dok nova Silver Frost boja kućišta zaista izgleda fenomenalno i dosta odudara od crne boje prethodnika, na koju si se navikao.

Onda kreneš da upoređuješ brojeve, pa vidiš da je P40 Pro dvadesetak grama teži, pola milimetra deblji... Onda dođeš do brojeva koji se poklapaju: 8GB RAM-a i 256GB memorije za skladištenje podataka. Tu su i baterije identičnog kapaciteta od 4.200mAh sa identičnim brzim punjenjem od 40W. Jedno je kod P40 Pro podržano brzo bežično punjenje od 27W za razliko od 15W kod P30 Pro.

I na kraju, dođeš do dva ključna koji se razlikuju. Kod starijeg uređaja to je broj 980 iza imena Kirin, dok je kod novijeg on za 10 veći i nosi još i oznaku 5G.

Huawei je svoj najaktuelniju flegšip telefon opremio svojim najjačim HiSilicon Kirin 990 5G čipsetom, jednim od vodećih procesora među aktuelnim modelima u klasi pametnih telefona. Činjenica da je 15 odsto efikasniji u radu i da troši i do 44 odsto manje energije, prvi je korak ka pozitivnom odgovoru na na pitanje "Može li bolje od ovoga?". Zbog toga, ne deluje nelogično što je kineski gigant odlučio da u osnovnoj verziji zadrži identičnu memorijsku konfiguraciju.

Veliki Full HD+ OLED ekran dijagonale 6,58 inča ima primetno jasniji prikaz slike u odnosku na P30 Pro, za šta je ponajviše zaslužan prvi 16-ojezgreni grafički GPU procesor na svetu, integrisan u sam čipset i, naravno, osvežavanje ekrana od 90Hz.

Možda to na prvi pogled nije uočljivo, ali posle nekog vremena korišćenja, jasnoća prikaza, lepota boja i brzina odziva počinju da dolaze do izražaja, kako pri običnom surfovanju internetom, tako još više prilikom gledanja fotogafija ili igranja igara. Utisak jedino donekle kvari veliki otvor dvostruke selfi kamere od 32MP.

Zoom i megapikseli

Drugi momenat gde Huawei P40 Pro daje odgovor na pitanje "Može li bolje..." je onaj zbog koga je njegov prethodnik, pre nešto više od godinu dana, stupio na scenu pod sloganom "P for Photography".

Sistem glavnih kamera smešten je u modul koji prati ovogodišnji "pravougaoni" dizajnerski trend, s tim što se Huawei ovde potrudio da izgled i veličina samog modula budu proporcionalnije dizajnirani u odnosu na veličinu uređaja, zbog čega ovo rešenje izgleda nešto elegantnije nego kod konkurencije.

Sistem od četiri kamere čine glavni senzor od 50 megapiksela (f/1.9, 23mm, 1/1.28"), zatim ultraširoki od 40MP (f/1.8, 18mm, 1/1.54"), periskopsku kamera od 12MP (f/3.4, 125mm) i ToF senzor za dubinu polja i bokeh efekte.

Gotovo da nema testa Huaweija P40 Pro koji nije u prvi plan istakao da je ovo premijum telefon sa najboljim sistemom kamera do sada. Od kako ga je pre dva meseca testirao, renomirani sajt koji se bavi mobilnom fotografijom DxO Mark drži Huawei P40 Pro na prvom mestu svoje top liste. To je, svakako, rezultat saradnje kineskog proizvođača i čuvene nemačke kompanije Leica, koja traje od 2016. i modela P9.

Sa stanovišta običnog korisnika, sistem kamera toliko je dobar da je dovoljno kameru prebaciti na Photo režim i "škljocati", a zatim prepustiti da unapređeni AI uradi svoje. Rezultati će biti više nego dobri, pa se čini da je ovde, kod prethodnog P30 Pro modela kritikovana, preeksponiranost fotografija (koja je u noćnom režimu snimanja povremeno davala nerealno svetle fotografije), ovde svedena na razumniju meru.

Za one nešto stručnije, kada je fotografija u pitanju, navešćemo da je DxO Mark pohvalio kvalitetan zum, brz i pouzdan autofokus, odličan kvalitet tekstura, boja i balansa bele, adekvatnu ekspoziciju u svim uslovima, kao i veliku količinu detalja na fotografijama.

Kamere Huaweija P40 Pro nude za 40 odsto bolje procesiranje svetlosti u odnosu na prethodni model, dok P40 Pro nudi realni optički zum sa uvećanjem od 5 puta, hibridni sa uvećanjem od 10 puta i digitalni zum sa maksimalnim uvećanjem od čak 50 puta.

Huawei P40 Pro Foto: Nikola Tomić

GMS VS. HMS

I konačno dolazimo do onoga što je, sticajem okolnosti, postalo jedna od glavnih tema kada su noviji modeli Huawei telefona u pitanju. Za razliku od jesenas predstavljenog modela Mate 30 Pro, koji se nekako našao "zatečen", efektima Trampove zabrane saradnje kineskim gigantom, Huawei je dao sve od sebe da Google Mobile Services (GMS) ekosistem na najbolji mogući način zameni sopstvenim Huawei Mobile Services ekosistemom (HMS).

P40 Pro je telefon na kome nema popularnih aplikacija iz Googleove radionice, niti Google Play Store "prodavnice", ali se HMS platforma i Huawei AppGallery svakoga dana sve više trude da korisnicima ponude što je više moguće alternativnih rešenja.

Iako je aplikacije sa drugog telefona moguće prekopirati na P40 Pro putem aplikacije Phone Clone, veći izazov mi je predstavljao prilagođavanje na ono što ovaj Huawei zaista jeste - prvi ozbiljan pokušaj da se, u okviru Android – AOSP (Android Open Source Project) okruženja, što je to više moguće napravi adekvatna alternativa onome na šta je većina "androidaša" navikla. Aplikacije prekopirane putem Phone Clone aplikacije, moguće je ažurirati putem dodatne Android prodavnice (kakva je npr. APK Pure).

O tome šta sve od aplikacija i servisa koji inicijalno nisu dostupni i na koji način da se "nadoknadi" u okruženju Huaweijevog EMUI 10.1 okruženja može se napisati više tekstova. Ipak, ovde ćemo pomenuti samo ono najvažnije.

Kada je primanje i slanje elektronske pošte u pitanju, Huawei Mail aplikacija daje mogućnost integracije sa gotovo svim pozantim mejl servisima, pa nećete imati problema da primate i šaljete mejlove sa svoje Gmail adrese.

Umesto Google Maps aplikacije, koju inače svakodnevno koristim na P30 Pro, ovde sam bez ikakivih problema koristio HERE WeGo mape preuzete iz AppGallery prodavnice, na koje sam inače zbog putovanja u inostranstvo od ranije bio naviknut.

Kada je pretraživanje interneta Huawei Browser mi je bio sasvim dovoljan, iako i kod izbora pregledača postoji više mogućnosti. Jedino ne postoji način da na P40 Pro instalirate YouTube aplikciju, ali se takođe mogu naći alternativna rešenja za pregled sadržaja sa te video platforme.

I za Facebook i FB Messenger postoje alternativna rešenja, dok je od ostalih popularnih mesindžer aplikacija Viber dostupan u AppGallery prodavnici.

Zaključak

Huawei P40 Pro u potpunosti odgovara na pitanje - "Može li bolje?". Posle prvog utiska da je u pitanju nešto veći, teži i "nezgrapniji" uređaj u odnosu na svog prethodnika, pogled na kristalni OLED ekran, savršene fotografije nastale kroz sočiva moćnih Leica kamera, superiorni procesor štedi tako veliku bateriju... sve to čini ovaj pametni telefon najboljim u aktuelnoj flegšip ponudi. Sa druge strane, nedostatak najkorišćenijih Android aplikacija i servisa, koji i nema mnogo veze sa samom tehnologijom, kao da mu ne dozvoljava da to zaista i bude.

Ipak, kineski tehnološki gigant se zaista trudi da Huawei Mobile Services i Huawei AppGallery budu sve što je potrebno korisniku jednog ovakvog uređaja, što još više dobija na značaju pred predstojeće lansiranje najjačeg člana P40 porodice - Huawei P40 Pro+.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA