≫ 

Pet novih funkcija Androida 11 koje će vam olakšati svakodnevno korišćenje

Ova verzija je puna bagova i, prvenstveno, namenjena developerima, pa zbog toga i nije toliko zanimljiva običnim korisnicima...

  • 1
Android 11 Foto: Google

Google je krajem prošle nedelje objavio beta verziju svog operativnog sistema Android 11, koja je već postala dostupna za Google Pixel mobilne uređaje, kao i pojedine flegšip uređaje drugih proizvođača.

Ova verzija je puna bagova i, prvenstveno, namenjena developerima, pa zbog toga i nije toliko zanimljiva običnim korisnicima. Sajt GizChina dao je pregled novih opcija koje, u ovom trenutku, nemaju bagova i rade bez ikakvih problema.

1. Nove notifikacije

Google je malo promenio način na koji Android obavešava korisnike dodajući nove "konverzacije" iznad svih ostalih notifikacija, a novi dizajn su dobili i podsetnici (Reminder Notifications) i tiha obaveštenja (Silent Notifications).

Sve poruke i obaveštenja koja korisnik dobija iskombinovane su i poređane po prioritetu. Na neodgovorene mejlove i poruke se može odgovarati direktno iz notifikacionog bara. U donjem desnom uglu nalazi se "konverzacioni balon" (Conversation Bubble), koji "iskače" preko donjeg dela ekrana i iz koga se može odgovarati na grupne poruke. Kada kliknete na notifikaciju, poruka će se otvoriti u balonu iz koga možete odmag da odgovorite.

2. Jednostavnija kontrola muzike

Došlo je i do promene i kada je kontrola muzike u pitanju, pa su kontrole sada dodate u prečice i smeštene u padajući meni. Android 11 olakšava izbor izvora sa koga se muzika pušta, jer se sada njegov izbor vrši klikom na taster u gornjem desnom uglu.

3. Brisanje neaktivnih dozvola

Google se trudi da sa svakim novim izdanjem Androida poboljšava bezbednost i privatnost korisnika. Tako je sada uvedena "samo jednom" (once only) licenca, koja podrazumeva da njome možete ograničiti prikupljanje podataka od strane aplikacija koje u pozadini prikupljaju podatke sa vašeg uređaja, a koje ne koristite tolko često.

Takođe, Googe će automatski brisati sve dozvole posle nekog vreme nektivnosti aplikaija, koje će potom od korisnika morati ponovo da draže odobrenje za korišćenje.

4. Automatsko popunjavanje

Android 11 olakšava korisnicima unos teksta prilikom kucanja. Umesto ranijeg boksa, u kome se predloženi tekst pojavljivao, sada je predefinisani tekst integirsan u samu Google tastaturu. Tekst se ispisuje odmah iznad tastature i mnogo je jednostavniji za unos.

5. Bolji skirnšotovi

Funkcija skrinšota se promenila i postala multifunkcionalna. Tako se sada u donjem delu ekrana nalaze tri tastera multitasking interfejsa: Screenshots, Select i Share.

Select omogućava koriscima da odaberu tekst i da ga direktno kopiraju u pretragu. Zatim, kada je skirnšot snimljen, u donjem levom uglu se pojavljuje notifikacija, iz koje korisnici dalje direktno mogu da ga edituju.

Ovime je funkcija snimanja ekarna konačno postala deo Androd softverskog sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drug Đuro

    16. jun 2020 | 17:54

    Sve u svemu ništa bitno da bi se toliko pričalo o tome. Nekad bi se to zvalao verzija 10.1.1 ili slično a sada odmah "novi android" objektivno gledano, nešto bez čega se definitivno može jer većina korisnika ni ne primeti te "novine i poboljšanja"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA