≫ 

Oprez! Opasan SMS virus krade podatke sa vaših Android telefona!

FakeSpy je do sada uočen u pojedinim evropskim zemljama, ali je samo pitanje trenutka kada će nastaviti da se širi i ove prostore...

  • 2
Android iPhone Printscreen: Forbes/YouTube

Kada je pre tri godine otkriven, zloćudni softver po imenu FakeSpy uglavnom je bio prisutan u Južnoj Koreji i Japanu. Sada se, međutim, ovaj Android malver vraća u svom još opasnijem izdanju i napada uređaje u Evropi.

FakeSpy se širi putem lažnog SMS-a, koji obično potiče iz lokalnih poštanskih službi. U poruci se tvrdi da pošiljka nije isporučena pošto nikoga nije bilo kod kuće i zatim poziva korisnik da instalira novu poštansku aplikaciju.

Ako korisnik nasedne i instalira aplikaciju, ona može u potpunosti da preuzme kontrolu nad telefonom. Prati, čita i šalje SMS-ove, ima pristup svim kontaktima, internoj i eksternoj memoriji, ali i aplikacijama, čak i onima koje bi trebalo da budu zaštićene, kao što su bankovne.

FakeSpy je do sada uočen u pojedinim evropskim zemljama kao što su Francuska, Nemačka i Velika Britanija, ali je samo pitanje trenutka kada će nastaviti da se širi i ove prostore.

Savet svim Android korisnicima je da ne odgovaraju i ne klikću na linkove u SMS poruke od nepoznatih pošiljalaca i da ne instaliraju aplikacije sa interneta.

Aplikacije bi uglavnom trebalo preuzimati iz Play Store-a, budući da je tu bezbednost na mnogo većem nivou.

Ako primate ovakav ili sličan SMS, nipošto ga ne otvarajete i upozorite i druge!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vanka

    7. jul 2020 | 07:10

    E pa zato kod iphona to nema sanse.Zato je i skup,nije iphone nesto extra od drugih androida,cak sta vise ima mnogo boljih i brzih androida od iphone,ali iPhone je za sigurnost KRAJJ SVETA.

  • Srboljub

    6. jul 2020 | 15:34

    Šta je opadnije ovo ili covid?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA