≫ 

Možda ste zaboravili na vađenje baterija, ali nam zato sada stižu telefoni sa ekranima koji se vade

Posle ekrana od 360 stepeni sada nam iz Xiaomija stiže ekran koji može potpuno da se odvoji od tela telefona. Ali, zašto...

  • 0
Xiaomi Mi MIX Alpha Ilustracija / Foto: Xiaomi

Ako ste pomislili da su proizvođači telefona poslednjih godina postali neinventivni, možda će vam ova vest promeniti mišljenje. Xiaomi je upavo prijavio patent za jedan od najneobičnijih pametnih telefona u skorije vreme.

Posle više najava različitih proizvođača, o telefonima sa savitljivim i ekranima na rolanje, sada nam kineski proizvođač donosi telefon sa ekranom koji može da se izvadi iz uređaja.

Xiaomi Mi MIX Alpha Xiaomi Mi MIX Alpha / Foto: Xiaomi

Najekstremniji Xiaomi do sada bio je Mi Mix Alpha, sa ekranom od 360 stepeni, koji se obavija oko celog uređaja. Onda je, nedavno, ovaj proizvođač predstavio patent za telefon u koji mogu da se smeste i bežične slušalice.

Poslednji u nizu ovog trenda neobičnog dizajna je telefon sa ekranom koji može da se odvoji od tela uređaja, kao što se može videti sa ovih patentnih nacrta.

Kako navodi sajt LetsGoDigital, upravo odbreni Xioamijev patent, odnosi se na pametni telefon koji se opisuje kao uređaj koji sadrži dve komponente: "glavni deo" (telo) i "odvojeni deo", odnosno odvojivi displej.

Telo je duplo deblje od ekrana, a kada se zajedno spoje formiraju jedan "normalan" telefon. Međutim, odvojeni displej je u stanju da funkcioniše samstalno. A to znači da ima sopstveno napajanje, dok su USB-C port, dva zvučnika, glavna i selfi kamera i bočni tasteri deo tela uređaja.

LetGoDigital tvrdi da su selfi kamere, ustvari, deo odvojivog ekrana, odnosno da je primenjeno rešenje kamere koja se nalazi ispod ekrana, odnosno da ne postoji ni "noč" i "rupa" (punch hole) i koje bi selfi kamera bila smeštena. Takođe, odvojeni ekran će moći da se puni bežično, nezavisno od tela uređaja.

I na kraju, dolazimo do ključnog pitanja: Čemu će ekran odvojen od kućišta telefona moći da služi?

Prema navodima iz patentne dokumentacije, namena ekrana odvojenog od telefona je da olakša korišćnje kamere u različitim uslovima. Odnosno da korisnik može da fotografiše nešto na nekom nedostupnom mestu (npr. u motoru automobila), a da pritom može da gleda na ekranu ono što snima. Takođe, kao još jedna od mogućnosti primene navodi se i igranje igrica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA