≫ 

Kako da saznate da li vas aplikacije sa vašeg telefona špijuniraju?

Neke zlonamerne aplikacije mikrofon i kamere uključuju bez vašeg odobrenja, pa tako vaši telefoni lako postaju "džepni špijuni"...

  • 5
devojka šokirana šok telefon mobilni

Foto: Pixabay

Dozvole koje aplikacije prilkom instalacije na telefon traže, da bi mogle da koriste mikrofon ili kameru, već su vam odavno poznate. Ako na njih ne date saglasnost, možda uopšte i nećete moći da koristite neke aplikacije ili bar one njihove opcije koje zahtevaju komunikaciju.

Neke aplikacije, međutim, imaju "zlonamernije namere", pa mikrofon i kamere uključuju bez ikakvog odobrenja, kad god im se prohte. Tako vaši telefoni lako postaju "džepni špijuni".

Još 2018. godine, preko 250 aplikacija iz App Store i Google Play prodavnica su oznčačene kao one koje, putem mikrofona telefona, prisluškuju zvukove u pozadini, kako bi aplikacije "prisluškivale" i potom vam "servirale" targetirane reklame, na osnovu onoga o čemu ste prethodno pričali. Tu su, naravno, i sveprisutne teorije zavere da nas naši telefoni konstantno i aktivno stalno prisluškuju.

Dobra vest u svemu ovome je to da možete da preduzmete nekoliko jednostavnih koraka kako biste očuvali svoju privatnost i "utišali" bilo koju sumnjivu aplikaciju.

1. Saznajte koje aplikacije već imaju dozvolu za korišćenje mikrofona i kamera

 

Ovo je veoma jednostavno izvesti. Opcija "Menadžer dozvola" (Premission Manager) se nalazi u podešavanjima, u meniju za menadžment aplikacija.

To izgleda ovako:

Android

- Settings > Apps & Notifications > Advanced > Permission Manager (na nekim Android uređajima se nalazi odmah u App meniju, odnosno nema Advanced opciju)

U Permission Manager-u možete da vidite kojim sve aplikacijama i ostalim delovima vašeg telefon je šta dozvoljeno, i da bilo kojoj aplikaciji dozvolite ili uskratite dozvolu za korišćenje mikrofona i kamere.

Premission manager, menadžer dozvola

Printscreen: Popularmechanics.com

iOS

- Settings > Privacy > odaberite opciju Microphone ili Camera (u zavisnosti šta biste želeli da proverite) > on/off - dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona ili kamere za određene aplikacije.

Budući da, svakako, nisu sve aplikacije zlonamerne, kada se razmišljate da  dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona ili kamere, ako imate nedoumica oko određene aplikacije, razmislite da li ste ili ćete, kada i koristite, ikada koristiti mikrofon ili kameru. Tako ćete se lakše odlučiti kojoj treba, a kojoj ne treba da uskratite dozvolu.

2. Daunloadujte aplikaciju koja prati kada su mikrofon ili kamera uključeni

 

Kada su korisnici Apple iOS platforme u pitanju, oni će uskoro, i okviru samog oprativog sistema, dobiti priliku da nadgledaju "rad" mikrofona i kamere. To će im omogućiti najnovija verzija iOS 14.

Sa njim stiže i nova opcije - indikator snimanja (recording indicator), koja će korisnike obaveštavati ako/kada neka aplikacija koristi mikrofon ili kamere. Kontorlni centar (Control Center) će omogućiti i da se vide one aplikacije koje su nedavno koristile mikrofon i kamere, i da li su nešto snimale.

Aplikacija za praćenje prisluškivanja

Printscreen: Popularmechanics.com

Što se Android korisnika tiče, njima je na raspolaganju aplikacija Access Dots, koja ima sve prethodno pomenute opcije.

Kao i iOS rešenje, Access Dots koristi indikatore u uglu ekrana, koji se pale i gase da vas obaveste kada neka od aplikacija koristi mikrofon ili kamere.

3. Postoji i hardversko rešenje

 

Ako se i dalje ne osećate sigurno zbog mogućeg praćenja, postoje i druge opcije, kao što je fizičko blokiranje, odnosno onemogućavanje snimanja. Tako uvek možete da prelepite neku nalepnicu preko prednje ili preko zadnje kamere.

Postoje i čvrste futrole sa "slajder" poklopcem koji pokriva, kao prednju selfi tako i zadnje kamere, kada se ne koriste.

Postoje i posebni blokeri mikrofona, koji koriste 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. One funkcionišu na isti način na koji slušalice blokiraju mikrofon, pa vam i same slušalice mogu poslužiti umesto blokera.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    6. avgust 2020 | 19:35

    Onoga trenutka kada kupite pametni telefon zaboravite na sve. Na bazi onoga sto pretrazujete na netu stizu vam na adresu mejlovi, na facebooku reklame...

  • Đes mala

    6. avgust 2020 | 17:57

    Spijuniraju

  • Čiča

    6. avgust 2020 | 19:47

    Nemoj pa se ne boj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA