Kineski tehnološki gigant ostaje bez sopstvenih čipova zbog Trampovih sankcija

"To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija Huaweijevih Kirin čipova mogla bi da bude poslednja..."

  • 1
Huawei Mate 30 Pro Printscreen: YouTube/Huawei Mobile

Kineski tehnološki gigant Huawei suočava se sa nestašicom čipova za procesore svojih pametnih telefona zbog američkih sankcija i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Ričard Ju.

Prema njegovi mrečima, proizvodnja Kirin čipova, koji je projektovao Huawei biće obustavljena 15. septembra, jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija.

Ju je dodao da kompanija, u takvoj situaciji, nije u mogućnosti da napravi spopsteve čipove.

- To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija Huaweijevih Kirin čipova mogla bi da bude poslednja - rekao je Ju, prenosi AP.

Huawei Technologies, jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mobilne mreže našao se u centru tenzija između SAD i Kine oko bezbednosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Vašington je Huaweiu onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD, kao servisima za mobilne telefone, kao što je najkorišćenije Google aplikacije.

Sankcije su pooštene u maju, kada je Bela kuća zabranila dobavljačima širom sveta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huawei.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majkan

    11. avgust 2020 | 09:30

    Sta je ,apple ce propasti pa daj da ugasimo konkurenciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA