Šta će nam "klasični" mobilni u eri pametnih telefona: Kome još treba "cigla" kao Nokia 5110?

Današnji pametni telefoni moćniji su od najmoćnijih računara od pre neku deceniju, ali se i pored toga još uvek proizvode i "starinski" mobilni telefoni dovoljni samo za poziv i SMS

  • 13
Mobilni telefoni, stari telefoni Foto: Unsplash

Naši pametni telefoni danas su u stanju da obavljaju milione operacija u sekundi, omogućavaju nam trenutni pristup ogromnom broju informacija, pomoć u poslu, kao i igranje zahtevnih 3D igara.

Iako su današnji pametni telefoni moćniji od najmoćnijih računara od pre neku deceniju, osim njih se proizvode i oni "starinski" mobilni telefoni, koji nemaju pristup internetu, i koji su dovoljni samo za poziv i slanje SMS poruka.

Upravo takvim telefonima nedavno se pozabavio sajt How To Geek, zapitavši se ko danas još uvek kupuje takve telefone i zašto?

Kratka istorija "klasičnih" telefona

Među klasične mobilne telefone ubrajamo sve one koji su mogli da vrše samo osnovne funkcije - obavljanje telefonskih razgovora i slanje SMS poruka. Bili su pravljeni za masovno tržište, ali nisu imali neku veću upotrebnu vrednost od dve osnovne. U tu grupu ubrajamo legendarne modele kao što su: Nokia 3310 i 5110, Ericsson T10 ili Motorola StarTac.

S vremenom, telefoni su dobijali sve više funkcija, mogućnost slanja foto i video poruka, kao i osnovnu mogućnost pregledanja internet putem WAP-a (Wireless Application Protocol).

Međutim, visoki troškovi i relativno loš kvalitet mreže drastično su ograničavali njihovu upotrebu, a većina ljudi je i dalje koristila telefone samo za osnovne potrebe. To vreme obeležili su modeli kao što su Nokia Communicator i prvi telefoni brenda BlackBerry.

"Klasični " telefoni u eri pametnih uređaja

Klasični mobilni telefoni nisu nestali pod naletom smartfona. Naročito su popularni u regionima kao što je podsaharska Afrika, gde su čak i najjeftiniji Android uređaji jednostavno preskupi za mnoge stanovnike.

Takođe je zanimljivo i to što postoji velika grana digitalna ekonomija usredsređena na klasične mobilne telefone. Najbolji primer za to je M-Pesa, servis koji služi stanovnicima afričkih država poput Kenije i Tanzanije da šalju i primaju novac putem SMS-a.

Na zapadu, međutim, klasični telefoni zauzimaju nešto drugačiju poziciju na tržištu. Oni su često popularan izbor starijih ljudi, koji se ne snalaze baš najbolje sa tehnologijom. A tu je i element nostalgije.

mobilni telefon, starica Foto: Pixabay

Mnogi savremeni telefoni su jednostavno unapređene verzije ranijih uređaja. Primer za to je Nokia, koja ima modernizovane verzije modela 3310, 8110 i 5310. Svi su to i dalje "osnovni" telefoni, ali sada imaju ekrane u boji, mogućnost muzičke reprodukciju i fotografisanja.

Ljudu takve telefone najčešće koriste kao "rezervu", ili u situacijama u kojima bi pametni telefon mogao da bude oštećen, kao što su npr. muzički festivali.

Ni tamo - ni ovamo

Postoje, međutim, uređaji koji se nalaze negde na sredini, između klasičnih mobilnih i savremenih pametnih telefona. Oni rade pod operativnim sistemom KaiOS, koji je zasnovan na Linux-u.

To su telefoni koji često podsećaju na uređaje iz vremena pre smartfona i često imaju fizičke tastature. Međutim, imaju i funkcije karakteristične za pametne telefone, kao što su Play Store, Web Browser ili Voice Assistant.

pametni telefon, fiksni telefon Foto: Pixabay

KaiOS je počeo kao Firefox OS, kada je Mozilla pokušala da stvori operativni sistem za mobilne uređaje koji bi bio dostojan rival Androidu i iOS-u. Najveća prednost je trebalo da bude upravo to što može da se pokrene i na jeftinijim i hardverski slabijim uređajima.

Ipak, Mozilla je 2017. odustala od svoje namere, ali je ono što je do tada urađeno, preuzela internet-zajednica, dalje razvijajući KaiOS. Tako je, u maju prošle godine, KaiOS zabeležio 100 miliona uređaja koji ga koriste.

Klasični mobilni telefoni, i njihove nove "rimejk" verzije još uvek su tu. Ipak, u bliskoj budućnosti bi ih mogao još više potisnuti dalji razvoj KaiOS-a. "Iza ugla vreba" i Android Go projekat kao pokušaj Google-a da svoj mobilni operativni sistem dovede i u niže klase pametnih uređaja.

Video: Nokia je predstavila najnoviji smartfon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    12. septembar 2020 | 21:29

    Treba coveku koji radi ozbiljan posao i kojem baterija koja traje 7 dana znači više od 5 interneta i drustvenih mreza...

  • 👍

    12. septembar 2020 | 22:48

    Planiram da pređem na običan telefon zato što je bezbedniji i nikome ne može prisluškuje i prati bez dozvole MUP-a

  • Rukfas

    12. septembar 2020 | 18:09

    Nokia 6310 i. I danas ces kod kupovine novog mercedesa u Njemačkoj dobiti ovaj mobitel.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA