Koliko je 5G zaista brz?

Na osnovu podataka prikupljenih u zemljama u kojima su 5G mreže već puštene u upotebu, obajvljena je lista najbržih 5G mreža na svetu

  • 2
5G mreža

Foto: Shutterstock

Mrežna 5G tehnologija jedna od najaktuelnijih tema iz oblasti tehnologije, kako zbog brojnih inovacija i prednosti koje njeno uvođenje donosi, tako i zbog kontroverzi koje prate njeno uvđenje.

Različitim aspektima 5G tehnologije, svet će se svakako baviti i u narednim godinama, kako ona bude postajala sve dostupnija. Međutim, tamo gde su širokopojasne 5G mreže već uspostavljene, efekti njihovog uvođenja već su vidljivi.

Tako se, na osnovu do sada već instaliranih mreža, pokazalo da je 5G mreža od 1,4 do 14,3 puta brža u odnosu na 4G kada je brzina daunloada u pitanju.

5G brzina

Printscreen: LinkedIn/vjevrosimovic / Statista

Trenutno najbrža 5G mreža na svetu funkcioniše u Saudijskoj Arabiji, gde prosečna brzina "skidanja" sa interneta iznosi 414,2 Mbps. Poređenja radi, ista brzina u saudijskoj 4G mreži iznosi samo 28.9 Mbps.

Na osnovu podataka prikupljenih u periodu od 1. jula do 28. septembra, nemački statistički sajt Statista obajvio je listu trenutno najbržih aktivnih 5G mreža na svetu. Kako ona izgleda i kolika su razlike u brzinama daunloada između 4G i 5G mreža, pogledajte u infografici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    24. novembar 2020 | 05:59

    Više je štetna nego što je brza. I šta će nam tolika brzina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA