Najveći problem Android uređaja mnogo je gori nego što smo to mogli da zamislimo

Novo istraživanje tvrdi da je Google Play Store najveći "rasadnik" malicioznog softvera za Android platfromu

  • 0
Telefon, Android, smajli

Foto: Unsplash

Jedan od najvećih problema Android platforme, širenje malicioznih softvera (malvea i ransomvera...), kao i "zatrpavanje" reklamama uređaja korisnika, mogao bi da bude mnogo gori nego što ga do sada poznajemo.

Do sada se, uglavnom, mislilo da zaražene aplikacije potiču iz drugih izvora, ali novo istraživanje pokazuje da najveći deo njih dolazi iz Google Play Store-a.

Ako je do sada važilo nepisano pravilo da bezbedne aplikacije dolaze iz Google-ove prodavnice, stručnjaci sada tvrde da je Play Store najveći izvor Android malvera, a ne druge prodavnice aplikacija.

Kompanija NortonLifeLock (nekada Symantec) sprovela je najveću studiju te vrste do sada, analizirajući instaliranje aplikacija na čak 12 miliona Android uređaja. Za četiri meseca, između juna i septembra 2019. godine, istraživači su nadgledali 34 miliona različitih instaliranja, kojima je bilo obuhvaćeno čak 7,9 miliona jedinstvenih aplikacija.

Prema njihovim tvrdnjama, između 10 ili 24 procenta analiziranih aplikacija moglo bi da bude označeno kao maliciozne ili neželjene, prenosi britanski Express.

Studija je otkrili da je oko 67 odsto instaliranja malicioznih aplikacija poteklo iz Goole Play Store-a. Sledeća, sa rezultatom manjim od 10 odsto, bila je jedna od alternativnih prodavnica aplikacija.

Imajući u vidu da milijarde direktinih preuzimanja aplikacija potiču upravo iz Google Play Store-a, ne treba da čudi to što iz drugih manjih izvora dolazi značajno manju broj pretnji tog tipa. Tako je, u prvoj  polovini 2019. godine Google Play Store imao 42 milijarde registrovanih preuzimanja aplikacija.

I pored svega ovoga, Googleva prodavnica aplikacija se smatra najbezbednijom budući da Play Store korisnicima i dalje obezbeđuje najbolju zaštitu, koju redovnim ažuriranjima stalno unapređuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA