≫ 

Google namerno blokira instaliranje aplikcija na Huawei telefone?

Ako je verovati jednom od korisnika sajta Reddit, američki internet gigant je našao način da "doaka" onima koji su, i pored Trampove zabrane, koriste Google aplikacija na svojim novim Huawei uređajima

  • 3
Huawei Mate 30, pametni telefon

Ilustracija / Foto: Pixabay

Od kako je, u prvoj polovini prošle godine, američka administracija uvela sankcije kompaniji Huawei, novi modeli telefona kineskog proizvođača ostali su bez popularnih Google-ovih aplikacija.

Huawei je na to odgovorio brojnim unapređenjima svog ekosistema i značajnim povećanjem broja i kvaliteta aplikacija u ponudi njegove AppGallery prodavnice aplikacija. Osim toga, ni korisnici nisu sedeli skrštenih ruku, pa su sami otkrivali zaobilazne načine da na svoje nove Huawei telefone instaliraju Google-ove servise.

Međutim, ako je verovati jednom od korisnika sajta Reddit, sada se pojavio još jedan problem. On navodi da je u poslednjih godinu dana u više navrata uspevao da manuelno instalira i pokrene Google aplikacije na svom Huawei uređaju, ali da u tome poslednji put nije uspeo, piše GizChina.

Kada je poslednji put pokušao da instalira poslednju verzio Google Maps aplikacije, pojavila mu se unformacija o grešci, uz obrazloženje: "Ova aplikacija nije kompatabilna sa procesorom vašeg uređaja" (engl. "This application is not compatible with the CPU of your device"). Do sada, inače, sa ovim ažuriranjem nije imao problema.

Zatim je isto pokušao sa nekoliko različitih Huawei uređaja, kako najnovijih, tako i nešto starijih, i kaže da je svaki put dobijao poruku da je razlog za nemogućnost instliranja "nekompatabilan procesor". Iz toga je izveo zaključak da je Google namerno počeo da blokira "zaobilazne načine" instaliranja svojih aplikacija na Huawei uređaje.

Reddit Huawei Google

Printscreen: Reddit/AscendChina

Bilo kako bilo, i za ovaj slučaj postoji rešenje. Ukoliko se ovo zaista pokaže kao tačno, korisnicma na raspolaganju ostaje kvalitetna zamena za Google Maps koju je kompanija Huawei razvila u sadanji sa jednim od najstarijih developara mapa za navigacione uređaje, holandskom kompanijom TomTom, a koja se može preuzeti iz Huawei AppGallery prodavnice aplikacija.

Inače, o slučaju koji je prvi objavio korisnik Twittera, ni Google, ni Huawei, se još uvek nisu oglasili sa svojim kometarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA