Ovo vam se verovatno neće svideti, a postaje tehnološki trend koji bi mogao da obeleži 2021.

Kraj distribucije punjača uz telefone, ne znači i kraj punjača, naročito ne kada i prozvođači razvijaju sve brže modele, ali...

  • 1
Pametni telefon, Punjač Foto: Pixabay

Novi najmoćniji Xiaomi telefon Mi 11, koji je danas imao svoju kinesku premijera, zvanično je prvi flegšip uređaj tog proizvođača, koji dolazi bez punjača u kutiji.

Takvu odluku, direktor kineskog giganta Lei Đun obrazložio je zalaganjem Xiaomija za zaštitu životne sredine, kao i tvrdnjom da korisnici sigurno već imaju više punjača u svojim fijokama.

Ovaj trend prethodno je započeo Apple, koji je novi iPhone 12 na tržište izbacio, ne samo bez punjača, nego i bez slušalica.

Kada se ranije ove godine pročulo za takav potez, među prvima koji su na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama ismevali Apple bili su Xiaomi i Samsung.

Bez "kockice"

Međutim, već neko vreme, internetom kruži informacija da će i pakovanje predstojećeg Samsungovog flegšip telefona Galaxy S21 biti lakše za "kockicu" za brzo punjenje baterija.

Šta više, Samsung je polako počeo da sa svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama uklanja reklame u kojima se ismava manjak punjača kod novog iPhonea.

Takav oglas bio je izvorno objavljen na Facebook stranici Samsung Caribbean i prikazivao je slika punjača ispod koga piše "Included with your Galaxy", odnosno "Dolazi sa vašim Galaxyjem". Zašto se takav oglas sada povlači, prema tumačenju mnogih, nije teško zaključiti...

Samsung, punjač Printscreen: Facebook/Samsung

Ekološka argumentacija

Kada je Apple povukao takav potez, potpredsednica američke komapnije Lisa Džekson je izjavila da će smanjenje proizvodnje punjača smanjiti emisiju štetnih ugljeničnih emisija za čak dva miliona metričkih tona. Dodala je i da na svetu ima dve milijarde punjača, pa njihova dalja distribucija iz telefone više neće biti neophodna. "Ekološku argumentaciju" sada je upotrebio i direktor Xiaomija, dok iz Samsunga, za sada, stižu samo nagoveštaji, bez ikakvih zvaničnih informacija.

Međutim, na internetu se pojavila informacija, koja navodno potiče od brazilskog državnog tela za sertifikaciju, koje je u dokumetaciji za predstojeći Samsungov model navelo da će Galaxy S21, Galaxy S21 + i Galaxy S21 Ultra biti prodavani bez punjača.

Budući da su se ove tri velike kompanije odlučila da povuku takav potez, sasvim je realno očekivati da trend prenese i da druge proizvođače.

Xiaomi punjač 80W Foto: Xiaomi

Samo tri modela, ili...

Ako se to dogodi, postavlja pitanje da li će npr. svi USB-C punjači, nezavisno od proizvođača, moći da pune sve telefone sa USB-C ulazom?

S druge strane, upravo je Xiaomi nedavno najavio svoj novi brzi bežični punjač od 80W koji je u stanju da bateriju telefona do 100 procenata napuni za samo 19 minuta.

Dakle, kraj distribucije punjača uz telefone, ne znači i kraj punjača, naročito ne kada i drugi prozvođači razvijaju sve brže modele.

Da li će ovo i zaista postati trend ili će se zadržati na ova tri modela, ostaje da vidimo u novoj 2021. godini...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    28. decembar 2020 | 22:51

    Kako je krenulo za koju godinu će i baterija biti dodatna oprema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA