Alternativa konačno stiže: Nove Huawei telefone ćete moći da koristite bez Androida

Huawei već neko vreme nudi alternativu za Google servise, počevši od App Gallery prodavnice aplikacija... a sada će je, izgleda, definitivno ponuditi u za Android operativni sistem

  • 2
Huawei Mate 30, pametni telefon Ilustracija / Foto: Pixabay

Huawei od aprila odbacuje Android operativni sistem sa svojih dolazećih telefona. Taj potez predstavlja kulminaciju sankcija koje je kineskoj kompaniji nametnula američka administracija 2019. godine, koje su Huawei sprečile da sarađuje sa kompanijama iz SAD, uključujući i Google.

Umesto Androida 11, novi Huawei uređaji će koristiti kompanijin sopstveni HarmonyOS softver. Vesti o ovom potezu su otkrivene tokom objave novog Mate X2 fleksibilnog telefona, koji je ozvaničen ranije ove nedelje.

Huawei je tada istakao da, iako Mate X2 stiže sa Android platformom po objavi, korisnici će moći da se prebace na HarmonyOS, kada softver postane zvanično dostupan u aprilu, piše britanski Express.

Huawei već neko vreme nudi alternativu za Google servise, počevši od App Gallery prodavnice aplikacija koji predstavlja pandan Play Store-u. Ova prodavnica aplikacija značajno je napredovala od objave i sada nudi milione popularnih i zvaničnih aplikacija, uključujući TikTok, Snapchat i Amazon.

Naravno, tu nema aplikacija kompanije Google, kao što su Gmail, Maps ili Docs, ali Huawei pokušava da ovaj problem reši objavom svojih verzija ovih aplikacija, prenosi Benchmark.

Huawei HarmonyOS Foto: Shutterstock

Ostaje da se vidi kako će HarmonyOS funkcionisati i da li može u potpunosti da se nadmeće sa Google ekosistemom. Moguće je da ćemo to videti već sa predsavljanjem Huawei P50 linije pametnih telefona, koja se očekuje uskoro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    28. februar 2021 | 10:21

    To čekam. Google servise ionako ne koristim, sem YouTube. Ali i to ne gledam preko telefona toliko. Ako zapne, može preko pretraživača.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA