≫ 

Akcija FBI "pritisla" proizvođača telefona kojima je klan Velje Nevolje slao užasne snimke mučenja

Uređaji kompanije Sky su "posebno dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova transnacionalnih kriminalnih organizacija", navodi se u optužnici

  • 6
Veljko Belivuk, Velja Nevolja Foto: ATA Images

Američki Federalni istražni biro (FBI) blokirao je i zaplenio sajt kompanije Sky ECC, koja je na globalnom nivou prodavala šifrovane programe za takozvane "skaj telefone", koje je prilikom izvršenja krivičnih dela koristila i organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Srbiji.

Protiv šefova kompanije sa sedištem u Vankuveru, tužilaštvo u San Dijegu podiglo je optužnicu zbog "svesnog i namernog učešća u zločinačkom poduhvatu koji je olakšao uvoz i distribuciju droge upotrebom šifrovanih komunikacionih uređaja kompanije, generišući stotine miliona dolara profita".

Sajt kompanije je blokiran po nalogu suda Južne Kalifornije, u zajedničkoj akciji Tužilaštva JužneKalifornije, FBI, DEA, Međunarodne službe za prihode.

Savezni tužioci u San Diegu, u Kalifoniji, podigli su optužnicu i izdali nalog za hapšenje osnivača i izvršnog direktora Sky Global-a Žan-Fransoa Eapa, i Tomasa Herdmana, bivšeg distributera Sky Global uređaja.

Brojna hapšenja

Optužnica je podignuta krajem prošle sedmice, nakon što su, prema pisanju kanadskih medija, pre desetak dana izvršena brojna hapšenja i pretresi u Belgiji i Holandiji u okviru "kontinuiranog praćenja kriminalne upotrebe" komunikacionih alata komapnije Sky ECC. U izjavi objavljenoj u nedelju uveče, Eap je optužbe protiv njega i njegove kompanije nazvao "neosnovanim" i rekao da je odlučan da "očisti" svoje ime.

Prema optužnici, koju su preneli kanadski mediji, uređaji kompanije Sky su "posebno dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova transnacionalnih kriminalnih organizacija".

- Kao deo svojih usluga, Sky garantuje da kompanije mogu daljinski izbrisati poruke na svojim uređajima ako se taj uređaj zakonski zapleni ili bude ugrožen na drugi način - piše u optužici.

skaj telefon Foto: Sky ECC

Pretplata - 2.000 dolara

Dalje se navodi da kompanija onemogućava standardne mogućnosti GPS-a, kamere i interneta na telefonima kupaca i instalira softver za šifrovanje koji omogućava korisnicima da međusobno komuniciraju u zatvorenoj mreži, koja svoje podatke usmerava preko šifrovanih servera koji se nalaze u Kanadi i Francuskoj.

Tužioci kažu da kompanija naplaćuje pretplatu u rasponu od 1.200 do 2.000 američkih dolara za šest meseci.

Navode da su ovi "skaj telefoni", korišćeni za olakšavanje kretanja ilegalnih droga, uključujući i heroin, kokain i metamfetamin - širom sveta i da je kompanija koristila digitalne valute, uključujući bitkoine, "kako bi olakšala ilegalne transakcije na veb lokaciji, zaštitila anonimnost članstva i da olakša pranje nezakonito stečene dobiti".

Stadion Partizana, MUP policija Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Veljinoj grupi zaplenjena 44 "skaj telefona"

Prosle sedmice je Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo inicijativu ministra unutrašnjih poslova da se zakonom inkriminiše upotreba ovih Sky telefona u Srbiji.

Skaj telefone, kako je do sada utvrđeno u istrazi, koristili su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića, ali su nadležni organi uspeli da im uđu u trag, odnosno da "provale" njihovu komunikaciju i poruke, što će im poslužiti kao dokaz u sudskom postupku. Policija je do sada zaplenila 44 "skaj telefona", u kojima je nađen veliki broj podataka, fotografija, poruka...

Video: Belivuk u pritvoru, a radovi na njegovoj tvrđavi ne staju: Zida malu Šilerovu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    17. mart 2021 | 17:08

    Procitao sam naslov 3 puta i dalje ne mogu da skontam sta ste napisali. Zato nema potrebe ni tekst da citam

  • Bllllllooki

    17. mart 2021 | 18:33

    A niste znali sve do sad....????

  • dejan

    17. mart 2021 | 20:10

    ovo je tuzno ... momci su genijalci .... a sto se njihova genijalnost koristi u belegalne svrhe .... pa izvinite molim ... vidite da 2og coveka u mup moze da korumpira neki selja i da nanese mnigo mnogo vise stete .... a da bude nikom nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA