Telefon vam je nepažnjom završio u bari ili krigli piva? To ne mora da znači da ste ostali bez njega

Stručnjaci poznatih proizvođača telefona daju savete kako da pokušate da spasite svoj pokvašni telefon

  • 2
Telefon, iPhone, Vreme, Voda, Kisa

Foto: Pixabay.com

Kada nas u proleće dočeka pravo jesenje kišno vreme, kao što je to posednjih dana slučaj, mogućnost da vam telefon završi u nekoj bari nije mala, dok ona da ga polijete nekom tečnošću uvek postoji.

Čak 25 odsto korisnika pametnih telefona se, prema pisanju sajta Science Alert, našlo u situaciji da im telefon ispadne u vodu ili bude poliven.

To, međutim, ne mora da znači da ste ostali bez njega, prenosi Index. Zato stručnjaci daju savete na osnovu kojih, u nekoliko koraka, možete da pokušate da spasite svoj telefon.

Kako da spasite pokvašeni telefon u 9 koraka:

1. Odmah isključite uređaj.

2. Ako je telefon vodootporan, a upao vam je u vodu ili ste ga prelili nečim što nije voda, stručnjaci iz kompanija Apple i Samsung preporučuju da ga isperete u čistoj vodi (ali nipošto direktno ispod slavine, jer tako možete da ga oštetite).

3. Dobro obrišite uređaj papirnim maramicama ili mekom krpom.

4. Lagano ga protresite kako biste izbacili vodu iz otvora za punjač, ali pripazite da ga ne tresete prejako jer tako tečnost može da prodre dublje u unutrašnjost telefona.

5. Izvadite SIM karticu.

IMEI broj, telefonska kartica

Foto: Shutterstock

6. Upotrebite komprimovani aerosol za izbacivanje vode. Telefon nemojte sušiti fenom za kosu, jer toplota može da ošteti gumene delove i ekran.

7. Osušite telefon, posebno ulaze za priključke.

8. Telefon stavite u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketima silikagela (paketići koji dolaze u pakovanju sa novim cipelama ili torbama) ili nekog drugog sredstva za sušenje koje će upiti vlagu.

9. Ne punite telefon dok ne budete sigurni da je potpuno suv, jer punjenje uređaja u kome ima još vlage može da prouzrokuje dodatnu štetu. Sačekajte barem 5 sati nakon što vam se učini da je telefon suv.

Ukoliko vam ovi saveti ne pomognu, nipošto ne pokušavajte sami da otvorite telefon i da ga dalje sušite, već se obratite servisu za pomoć.

Video: Mislili ste da novi iPhone odvaljuje sa cenom? Pogledajte onda Lamborghini telefon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lutak

    18. april 2021 | 14:30

    Staviti telefon u pirinač(da bude ceo prekriven) na 24h..i ..problem rešen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA