Samsung ponovo prvi proizvođač telefona, preoteo tron Appleu

Kineska kompanija Xiaomi takođe je ostvarila najbolje kvartalne performanse ikada

  • 0
Samsung Galaxy S21 serija Foto: Samsung

Južnokorejski Samsung Electronics preoteo je tron američkom Appleu i ponovo postao najveći svetski proizvođač pametnih telefona, sa udelom od jedne petine u ukupnoj globalnoj prodaji u prvom kvartalu 2021, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Canalys.

Kineska kompanija Xiaomi takođe je ostvarila najbolje kvartalne performanse ikada, sa rastom od 62 odsto na 49 miliona komada isporučenih mobilnih telefona i tržišnim udelom od 14 procenata, čime je dospela na treću poziciju iza Samsunga i Applea, izveštava Rojters.

Generalno, globalna prodaja smartfona je porasla u prva tri meseca za 27 odsto, na 347 miliona jedinica, jer je otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije i ubrzanje vakcinacija u Sjedinjenim Državama podiglo nade u ekonomski oporavak.

Samsung je u periodu januar - mart isporučio 76,5 miliona pametnih telefona i stekao 22 odsto udela na tržištu, navodi se u izveštaju Canalysa.

Južnokorejski tehnološki gigant je takođe objavio da je ostvario rast kvartalne dobiti od 66 odsto u sektoru mobilnih telefona, zahvaljujući snažnoj prodaji njegove vodeće serije smartfona Galaxy S21.

Prema podacima Canalysa, Apple je isporučio 52,4 miliona iPhone-a u prvom tromesečju, spustivši se na drugo mesto sa 15 odsto tržišnog udela.

Apple je saopštio da bi nestašica čipova mogla da košta tu kompaniju od tri do četiri mlijarde dolara prihoda u drugom kvartalu, jer će se ovaj problem prvenstveno odraziti na proizvodnju iPad-a i MacBook računara.

Isporuke pametnih telefona kineskih brendova Oppo i Vivo takođe su zabeležile rast u prva tri meseca ove godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA