≫ 

Koliko je brza Huaweijava alternativa Androidu?

Što je bliže zvanično predstavljanje stabilne verzije Huaweijevog operativnog sistema Harmony OS 2.0, sve je više testova koji ukazuju na njegove karakteristike...

  • 1
Huawei HarmonyOS Foto: Shutterstock

Kompanija Huawei već duže vreme najavljuje početak distribucije svog Harmony OS 2.0 operativnog sistema, koja bi trebalo da počne možda već sledećeg meseca. U poslednje vreme, u isčekivanju njegovog dolaska, česta su poređenja aktuelnog Huaweijevog interfejsa EMUI 11 za Android i predstojećeg Harmony OS-a.

Test u kome se porede brzine pokretanja aplikacija jedno je od najčešćih takvih poređanja. Video u kome se pokazuje brzina uporedno testirana na dva uređaja, ukazuje da je EMUI 11 u prednosti.

Ovde, međutim, treba imati u vidu da Harmony OS još uvek nema zvanično izdanje, već da je tastirana beta verzija, kao i da se ne radi o istim telefonima. Na ukupnu brzinu odziva može da utiče i brzina memorije uređaja, kao i brzina internet veze. Kada se sve uzme u obzir, da bi test bio potpuno validan trebalo bi oba softvera testirati u identičnim uslovima.

U međuvremenu, na kineskoj društvenoj mreži Weibo pojavio se i video koji prikazuje poboljšanja koja je Huawei u poslednje vreme ugradio u Harmony OS 2.0, pred njegovo lansiranje.

GSM Arena navodi da najočigledniju promenu predstavlja novi kontrolni centar, koji se otvara povlačenjem iz gornjeg desnog ugla. Iz gornjeg levog ugla na telefonu se otvara pretraživač, dok osnovni gest nadole po ekranu otkriva obaveštenja.

Brzina rada koja je na ovom testu prikazana veća je nego na drugim uređajima sa Android operativnim sistemom, a korišćen je telefon Huawei Mate 40 Pro, prenosi Benchmark. Međutim, test je rađena samo na internim Huawei aplikacijama, što znači da brzina možda ne bi bila ista za druge nezavisne aplikacije.

Harmony OS 2.0 je vizuelno prilično sličan izgledu EMUI 11 interfejsa. Ono što, međutim, još uvek nije poznato, jeste to da li je novi OS zasnovan na Android jezgru ili je u pitanju potpuno drugačija platforma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    5. maj 2021 | 22:57

    Bio sam zagrejan za ovo i očekivao sam da se malo više razlikuje od Andorida, jer me je smorio. Ali izgleda da ću da odustanem jer je isti kao i Andorid. Šteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA