≫ 

Evo kako da rešite iritirajući problem sa kalendarom koji poslednjih dana izuđuje iPhone korisnike

Problem neće naškoditi vašem iPhone-u, ali je veoma dosadan, a na telefonima se najčešće "zapati" korišćenjem popularnih mesindžer aplikacija ili putem imejla

  • 1
Devojka, telefon, iphone, ajfon Foto: Pixabay

Ukoliko vas je, u poslednje vreme, vaš iPhone podsećao na sastanke o kojima ne znate ništa ili na stvari za koje ste sigurni da niste postavili podsetnik, onda se jedan od brojnih korisnika koji ovih dana imaju problema sa aplikacijom Calendar.

Iako su mnogi odmah pomislili da je u pitanju neki virus ili možda pokušaj hakovanja telefona, najverovatniji uzrok problema je to što su se korisnici prijavljivali na neki kalendar, odnosno događaj, "treće strane" koji automatski generiše iritirajuće notifikacije o sastancima.

Stručnjaci koje smo konsultovali ovim povodom kažu da problem nije destruktivan, odnosno da ni na koji način neće naškoditi vašem iPhone-u, već da je samo veoma dosadan i iritirajući. Na telefonima se najčešće "zapati" korišćenjem popularnih mesindžer aplikacija, kao što su WhatsApp i Viber, i ne mogu se ukloniti nikakvim anitvirus aplikacijama ili "čistačima" nepotrebnih fajlova.

Fajlovi ostavljaju otvoren "ulaz" za hakere

Uzrok ovog problema dolazi putem imejlova i drugih poruka, među kojima su i pozivi za različite događaje koji dolaze u obliku .ics fajlova. Čak i kada ih odbijete, ti fajlovi mogu da ostave otvoren "ulaz" za hakere da šalju još više spama u kalendar.

Na sreću, problem je lako rešiv, pa ćete uz pomoć nekoliko saveta koja vam donosimo, jednostavno ukloniti spam kalendar sa vaše iPhonea.

Za početak, nipošto ne klikćite ni na kakve linkove u sastancima. Najbolje je da jednostavno obrišete sumnjivi događaj, ali postoji mogućnost da ćete morati da se potpuno odjavite iz kalendara, savetuje Macworld.

Ovde je najbolje ponašati se kao da je u pitanju tipična "fišing" (phishing) imejl prevara, osmišljena da hakrima otkrijete vaše lične podatke. Zato je najbolje da uopšte ne reagujete na nepoznate sastanke, već da ih obrišete. To ćete urediti na sledeći način (detaljan postupak možete videti u galeriji ispod):

1. Otvorite Apple Calendar aplikaciju,

2. Pod opcijom Calendars, koja se nalazi na dnu ekrana, potražite one događaje koje ne prepoznajete,

3. Kada ih pronađete, klikinte na crveni kružić sa slovom "i" u njemu kako biste otvorili panel sa informacijama,

4. Skrolujte do kraja, dok ne dođete do opcije Delete Calendar,

5. Odaberite ovu opciju da biste obrisali neželjene događaje.

Ako i posle ovoga nastavite da dobijate dosadne notifikacije i pozive za događaje, verovatno je kalendar prijavljen u samim podešavanjima telefona. Uklanjanje je veoma jednostavno:

otvorite Settings > pa Calendar > zatim Accounts > zatim potražite opciju Subscribed Calendars.

Pronađite kalendar koji želite da "ubijete" i potom izaberite opciju Delete Account.

Kada to uradite, iritirajući podsetnici na nepostojeće sastanke će prestati da vam dosađuju i da se pojavljuju u Calendar aplikaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ILIJA

    15. maj 2021 | 09:34

    Kalendar i ostale funkcije nisu bitne, bitna je fluidnost koju iphone ima ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA