≫ 

Android i zvanično dobija svog dugo pripemanog rivala: Stiže HarmonyOS

HarmonyOS je prisutan već neko vreme, ali su ga do sada koristili Huaweijevi IoT i TV uređaje, a sada novi operativni sistem konačno stiže i na telefone i tablete

  • 3
Huawei HarmonyOS Foto: Shutterstock

Poslednjih meseci, mediji i dojavljivači su, u više navrata objavljivali, kako zvanične, tako i nezvanične, informacije o operativnom sistemu HarmonyOS, koga je kineska komapnija Huawei počela da razvija nakon što joj je Trampova administracija 2019. uvela sankcije na saradnju sa američkim IT kompanijama.

Na sajtu Huawei Central sada se pojavila i zvanična informacija o datumu njegovog objavljivanja. Taj sajt je objavio promotivni poster koji se odnosi na taj događaj, na kome kao zvaničan datum prestavljanja HarmonyOS stoji 2. jun.

Na istom događaju bi trebalo da budu predstavljeni i nekoliko uređaja koji će koristiti operativni sistem, kao i mogućnosti starijih Huawei uređaja da pređu na HarmonyOS 2.0 program.

Inače, HarmonyOS je prisutan već neko vreme, ali su ga do sada koristili Huaweijevi IoT i TV uređaje. Najavljenim zvaničnim predstavljanjem taj softver stiže i na pametne telefone i tablete i zvanično postaje pravi rival Android operativnom sistemu, zbog čega je do samog početka i razvijan.

Zbog činjenica da su, i protekle dve godine, Huaweijevi pametni telefoni, inače poznati po odličnom hardveru, donekle bili "oštećeni" nedostatkom najpopularnijih servisa i aplikacija, stručnjaci smatraju da bi HarmonyOS 2.0 trebalo da predstavlja novo poglavlje za Huawei, koje bi moglo da dovede do toga kineski tehnološki gigant uveri velike developere da prebace svoje aplikacije na novi OS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    25. maj 2021 | 16:28

    Samo da ne bude kao sa ranijim pokušajima raznih proizvođača telefona koji su pravili svoje sisteme... Simbian je otišao u istoriju samo zato sto je bio samo za Nokia telefone... A da ne spominjemo neuspešne pokušaje Microsoft-a da implementira svoj operativni sistem u telefone ...

  • Raša

    25. maj 2021 | 18:13

    Teško će razvijati. Veliki servisi su vlasništvo Zapada, US Vlada može lako da donese uredbu o zabrani razvijanja aplikacija sa Huawei kompanijom, čak mislim da je Huawei zabranjen u USA. Tako da, toliko o tome.

  • Veteran

    26. maj 2021 | 10:37

    Brze radi od androida jer nema gomilu google aplikacija i servisa ali mora jos da se razvija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA