Ozbiljan start Huaweijevog operativnog sistema: Od gedžeta i telefona, do pametnih rerni i frižidera

HarmonyOS 2 je sposoban da radi na uređajima opremljenim sa samo 128KB RAM-a, što znači da može da pokreće skoro svaki pametni uređaj...

  • 0
Huawei HarmonyOS Foto: Shutterstock

Posle dosta najava, zvaničnih i nezvaničnih informacija, Huawei je konačno predstavio najnoviju i najkompletniju verziju svog operativnog sistema HarmonyOS.

Rad na sopstvenom OS-u započet je kao altenativa Androidu, bez čijih su popularnih aplikacija Huaweijevi uređaji ostali 2019. zbog sankcija prethodne američke administracije. Dve godine kasnije, kineski tehnološki gigant je prikazao HarmonyOS 2, softver namenjen širokom spektru pametnih uređaja koje objedinjuje u jedan ekosistem.

HarmonyOS 2 je sposoban da radi na uređajima opremljenim sa samo 128KB RAM-a, što znači da može da pokreće skoro svaki pametni uređaj, od pametnih satova i različitih nosivih uređaja, preko telefona, do pametnih televizora... ali i uređaja kao što su pametni frižideri i rerne.

Harmony OS 2 1 Foto: Hauwei

Tako je, na primer, moguće koristiti HarmonyOS telefon ili pametni sat za kontrolisanje kamere ili upravljanje dronom, prebaciti video poziv sa telefona na Huawei televizor ili puštenu muziku sa jednog uređaja na drugi. Na prezentaciji je prikazana i mogućnost povezivanje uređaja sa PC računarima koji koriste Windows platformu, kao i mogućnost slanja fajlova sa telefona na kompjuter pomoću posebne aplikacije.

Svi uređaji Harmony OS 2 ekosistema izvorno su dostupni putem Service Widgets-a, koji eliminiše potrebu za instaliranjem više pojedinačnih aplikacija na telefon.

Jedna od funkcija operativnog sistema, koji sam po sebi ne zauzima mnogo memorijskog prostora, smanjuje uticaj na performanse uređaja kada je interna memorija telefona popunjena, što za rezultat ima brži upis i čitanje podataka. Takođe, HarmonyOS 2 je dizajniran tako da rad aplikacija u pozadini ne utiče na performanse uređaja.

Harmony OS 2 1 Foto: Hauwei

Pored samog operativnog sistema, Huawei je predstavio i nove uređaje koje on pokreće: Huawei Watch 3 pametni sat, novi Matepad Pro tablet, bežične slušalice FreeBuds 4, kao i dva nova MateView monitora.

(Telegraf/Neowin/Benchmark)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA