≫ 

Da li prebrzo punjenje baterija skraćuje život naših telefona?

Najava nove hiperbrze tehnologije punjenja baterija, izazvala je sumnje o njenoj štetnosti za uređaje...

  • 2
xiaomi, punjenje Printscteen: Twitter/Xiaomi

Kineska kompanija Xiaomi nedavno je predstavila inovativnu HyperCharge tehnologiju brzog punjenja snage 200W, koja je u stanju da bateriju od 4.000 mAh od 0 do 100 odsto kapaciteta napuni za neverovatnih 8 minuta!

Objavljivanje tih informacija odmah je izazvalo sumnju da bi tolika snaga o brzina punjenja mogle da dovedu do oštećenje ili uništenja baterije ili telefona, odnosno do skraćivanja njihovog životnog veka.

Da bi se odagnale takve sumnje, Xiaomi je zvanično saopštio da će, primenom nove tehnologije punjača, baterija nakon 800 ciklusa punjenja i pražnjenja gubiti oko 20 odsto kapaciteta.

To znači da, ako se baterija puni jednom dnevno, njen kapacitet će se smanjiti za 20 odsto nakon više od dve godine. Odnosno, ako je baterija kapaciteta 5.000 mAh, posle ciklusa punjenja i pražnjenja, njen kapacitet će biti oko 4.000 mAh.

Prema kineskim propisima, baterija mora da zadrži više od 60 odsto kapaciteta nakon 400 ciklusa, pa iz Xiaomija pručuju da njihovo novo rešenje više nego zadovoljava kriterijume.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Au druže

    15. jun 2021 | 18:43

    Meni sad dali punjač uz telefon od 33w, bije ko lud

  • Tref

    15. jun 2021 | 18:33

    Dokazano je da aplikacije poput Facebook, Vremenske prognoze, Instagram, Viber, Whatsapp smanjuju životni vek baterije. I ako vam je uključena nonstop lokacija isto nenormalno trosi baterij. Cak i sa novijim telefonima tako biva.. Napunis ga do 100% i ako ti je ukljucena lokacija, a ne koristis ga on se trosi, ali ne toliko koliko stariji modeli, a nije ni iskljuceno da trosi brzo punjenje. Jer sve sto je brzo to je i kuso 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA