≫ 

5G mreža već ove godine premašuju pola milijarde korisnika

Lider po broju korisnika je očekivano Severoistočna Azija, uključujući i Kinu, a u poslednje vreme im se znatno približila i Severna Amerika...

  • 1
5G mreža

Foto: Shutterstock

Švedska kompanija Erikson iznela je svoje prognoze u vezi sa brojem korisnika 5G mreže i istakla da bi do kraja ove godine taj broj mogao da dostigne 580 miliona korisnika, što je veliki rast gledajući na prošlu godinu kada ih je zabeleženo nešto više od 220 miliona. Do 2026. godine Erikson predviđa 3,6 milijardi korisnika ove usluge.

Lider po broju korisnika je očekivano Severoistočna Azija, uključujući i Kinu, a u poslednje vreme im se znatno približila i Severna Amerika. Prognoze Eriksona navode da bi do 2026. godine Severna Amerika trebalo da ima najveći broj korisnika na globalnom nivou, odnosno da bi čak 84 odsto njih trebalo da pređe na ovu uslugu, javlja Rojters.

U zemljama Zaliva se očekuje da oko 73 odsto korisnika pređe na ovu uslugu do 2026. godine, dok se u Zapadnoj Evropi predviđa da će oko 69 odsto njih krenuti sa korišćenjem ove usluge, navodi se u Eriksonovom izveštaju.

Vodeći čovek za mreže iz ove kompanije Frederik Jejdling je za Rojters istakao da je rana dostupnost 5G mreža omogućila Kini lakše plasiranje i implementaciju u odnosu na druge delove sveta prošle i ove godine, ali je dodao da ih ostatak sveta sada stiže, prenosi N1.

Na kraju 2020. godine zabeleženo je 6 milijardi korisnika pametnih telefona, a Erikson predviđa da će se broj korisnika podići na 7,7 milijardi do 2026. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majkan

    18. jun 2021 | 16:29

    Po eriksonu ,bice vise telefona nego covecanstva, 7.7 milijardi telefona???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA