Stigla je "trinaesta jabuka", novi iPhone sa više memorije nego i jedan Appleov telefon do sada

Pokreće ga novi A15 Bionic čip, brži u radi i obavljanju grafičkih operacija od uređaja prethodne 12. serije, kao i u operacijama zasnovanim na mašinskom učenju

  • 5
iPhone 13 Pro Foto: Apple

Posle mnogo najava I prethodnih nagađanja, praćenih "procurelim informacijama", Apple je konačno predstavio novu trinaestu generaciju iPhone pametnog telefona.

Na "striming" promociji, održanoj u utorak uveče po srednjeevropskom vremenu, prikazana su dva jača modela iz serije iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max.

Ovi premijum modeli opremljeni su novim bržim A15 Bionic čipom, za koga Apple tvrdi da je, u poređenju sa uređajima iz 12. serije, generalno bolji i brži u radu, u obavljanju grafičkih operacija, kao i operacija zasnovanih na mašinskom učenju.

Uređaji su istih dimenzija kao prošlogodišnji modela, odnosno imaju dijagonale ekrana od 6,1 i 6,7 inča. Unapređeni Super Retina XDR OLED ekran dolazi sa frekvenicijom osvežavanja od 120Hz i boljim podešavanje svetline. Ovoga puta "zub", odnosno "notch" u vrhu ekrana, je nešto manji nego kod uređaja prethodne generacije.

Apple tvrdi da novi modeli imaju potpuno novi sistem kamera. Zato bi ultraširoki sensor od 12MP trebalo da pravi bolje fotografije u uslovima slabijeg osvetljenja, telefoto iste veličine donosi optički zum od 3X, dok ukupan optički zum sve tri kamere ima uvećanje od 6X.

Kamere sada imaju i noćni mod rada, kao i novi makro mod za fotografisanje subjekata na blizini od samo dva centimetra. Tu je i mogućnost snimanja video zapisa 4K kvaliteta sa 30 fps u ProRes formatu višeg kvaliteta.

Novi iPhone Pro modeli imaju najviše prostora za skladištenje podataka od svih svojih prethodnika i dolaze sa 1 terabajtom interne memorije.

Sva unapređenja koja "trinaestica" donosi korisnicima, podržavaju i baterije većeg kapaciteta. Tako iPhone 13 Pro sa jednim punjenjem baterije, u proseku, može da se koristi 1,5 sat duže nego 12 Pro, dok 13 Pro Max traje 2,5 sata duže nego 12 Pro Max.

Novi uređaji dolaze u četiri boje: Graphite, Gold, Silver i Sierra Blue.

iPhone 13 "Običan" iPhone 13 / Foto: Apple

iPhone 13 Pro u prodaji startuje sa cenom od 999, dok će se iPhone 13 Pro Max prodavati po ceni od 1.099 dolara. Sajt GSM Arena navodi cene od 1.150 evra za Pro i 1.250 za Pro Max model. Prednaručivanje uređaja počinje u petak, a distribucija od 24. septembra.

Pored dva predstavljena modela, kupcima će biti ponuđena još dva "obična". To su iPhone 13, veličine 6,1 inč i iPhone 13 Mini sa ekranom od 5,4 inča.

Video: Novi procesor, 3 kamere, 5G, novi dizajn, a evo koliko košta: Stigao novi iPhone 12

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vanka

    15. septembar 2021 | 10:33

    Ja sam stalno pisao ali nikako da mi objave tekst.Strasno koliko je postala lopovska firma ovaj Apple!!!!!!!!!! Opet jedan te isti telefon a cene da se uši puše.Nemam reci,sem ovce su da se sisaju.Stvarno BEZOBRAZLUK a na neku ruku i nije,stara nasa izreka:DOK JE OVACA BICE BOGAMI I TO DOBRE VUNE.

  • ne ide to tako

    15. septembar 2021 | 10:52

    I za par mjeseci nek izbace lijepo 13s i 14 i nek kljusad kupuju a ti lijepo uzmes 11 max pro za nikakve pare a moze ti jos 10 godina. Apple pametna firma jer je narod glup.

  • Maja

    15. septembar 2021 | 16:56

    Doba stvar što kad jednom uzmeš nemoraš više jel isto izgledaj svi i uvek imaš novi 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA