Prvo kamera, pa onda sve ostalo: Stiže nova Sony Xperia Pro-I

Uređaj fokusiran na fotografiju i video, opremljen je glavnim senzorom kamere primetno većim u odnosu na konkurenciju...

  • 5
Sony Xperia Pro-1 Foto: Sony

I pored toga što nikada nije uspela da "zapali svet" svojim pametnim telefonima, čuvena japanska komapanija Sony ne odustaje od njih, već uporno istrajava u proizvodnji. Pre dve godine, pažnju je privukla Xperia 1 serija uređaja, sa kojom je Sony pokazao svoje vrhunsko znanje i umeće na polju razvoja kamera, kako kada je reč o senzorima, tako i u pogledu kvaliteta softvera koji iz njih izvlači maksimum.

Nastavljajući u tom smeru, japanska kompanija je upravo predstavila Sony Xperia Pro-I, novi pametni telefon premijum klase sa glavnom kamerom opremljenom velikim senzorom od 1 inča, koji je prethodno korišćen u digitalnom foto-aparatu RX100 VII. Upravo zbog toga, uređaj i nosi veliko slovo "I" u imenu, koje potiče do engleske reči "Imaging", odnosni stvaranje slika.

Reč je, dakle, o uređaju fokusiranom na fotografiju i video, sa pomenutim senzorom koji je primetno veći u odnosu na uređaje drugih proizvođača. To znači da glavna kamera novog Sonyjevog telefona snima fotografije od 12MP koristeći piksele veličine 2,4µm, što je oko 20 odsto više u odnosu na iPhone 13 Pro i čak duplo više u odnosu na Google Pixel 6 Pro. A tu je i mogućnost snimanja fotografija od 20 fps i 4K videa od 120 sličica u sekundi.

Kao i do sada, Sony je i ovde sarađivao sa čuvenom nemačkm kompanijom Zeiss, čije sočivo od 24 milimetra sa promenjivom blendom (od f/2.0 do f/4.0) svakako doprinosi superiornim mogućnostima ove kamere. A osim glavnog senzora, tu su još i ultraširoka i telefoto kamera.

A za sve one kojima je snimanje videa svakodnevna preokupacija, Sony kao dodatak nudi eksterni HD monitor dijagonale 3,5 inča. Maksimalan akcenat na video komponenti uređaja podrazumeva i da su ostale karakteristike ništa menja maksimalne. Uostalom, one su tu jer i same moraju da isprate visoke stanrarde koje kamere postavljaju.

Zato Sony Xperia Pro-1 pokreće moćni Qualcomm Snapdragon 888 čipset, u "saradnji" sa 12GB RAM-a i 512GB prostora za skladištenje podataka, dodatno proširivog pomoću microSD kartica. Uređaj ima 4K OLED ekarn dijagonale 6,5 inča sa osvežavanjem od 120Hz.

Osim pomenutog eksternog monitora (koji će vlasnika telefona koštati dodatnih 200 evra), korisnici će moći da kupe još dodataka koji će povećati upotrebljivost uređaja, kao što su eksterni mikrofoni i stativi.

A bez svega toga, osnovna cena Sony Xperia PRO-I pametnog telefona iznosi 1.799 evra. Prodaja uređaja počinje tokom decembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA