Huawei nova 9: Telefon koji nastavlja da menja pravila

Uređaj izuzetnog dizajna već na prvi pogled ostavlja utisak da pripada višoj klasi, što njegove karakteristike i potvrđuju...

  • 3
Huawei Nova 9 Foto: Nikola Tomić

Pre dve godine, kada smo testirali Huawei Nova 5T, uređaj koji je u svom segmentu pametnih telefona postavio nove standarde, za njega smo imali samo reči hvale. Tada smo konstatovali da je to definitivno "telefon koji menja pravila srednje klase".

Dve godine kasnije, pred nama je Huawei nova 9, uređaj od koga kineska kompanija zaista mnogo očekuje. Telefon koji je, za evropsko tržište predstavljen pre dvadesetak dana u Beču, taj premijum osećaj sada u još većoj meri donosi u višu srednju klasu.

Uređaj izuzetnog dizajna već na prvi pogled ostavlja utisak da pripada višoj klasi, što njegove karakteristike i potvrđuju. Zato se slobodno može reći da nova 9 nastavlja ono što je 5T pre dve godine započeo - uvođenje premijum karakteristika visoke klase u uređaje pristupačnije širem krugu korisnika.

Huawei Nova 9 Foto: Nikola Tomić

Elegancija, pre svega

Huawei nova 9 je opremljena blago zakrivljenim OLED ekranom dijagonale 6,57 inča, sa osvežavanjem od 120Hz i rezolucijom od 1.080 X 2.340 piksela. Ekran prikazuje kristalno jasnu sliku, bilo da je reč o tekstu, fotografiji ili videu, i ima veoma dobar odziv na dodir, pa brzo reaguje na zadate komande.

Zaobljene ivice ekrana se "pretapaju" u elegantni aluminijumski okvir, dok se glavni detalj dizajna telefona nalazi na njegovim "leđima". U gornjem desnom uglu smešten je modul kamere sa četiri senzora upečatljivog izgleda i dimenzija većih nego na mnogim drugim uređajima do sada.

Ukupnom utisku elegancije doprinose i debljina uređaja od samo 7,8 milimetara i njegova težina od 175 grama, koje čine da nova 9 veoma lepo leži u ruci.

Glavni adut

Kamere su ono po čemu su Huaweijevi pametni telefoni dobro poznati i od kojih se već "tradicionalno" najviše očekuje, pa i ovde čine jedan od glavnih aduta uređaja. Glavni, najveći i vizuelno najupečatljiviji senzor od 50MP (otvor blende f/1,9), spolja je dizajniran u stilu pravog objektiva klasičnog fotografskog aparata.

U donjem krugu velikog modula smeštena su još tri foto-senzora: ultraširoki od 8MP (f/2,2), makro kamera od 2MP (f/2,4) i senzor dubine od 2MP (f/2,4). Tu je i prednja "punch hole" širokougaona selfi kamera od 32MP (f/2,0), koja kao i glavne kamere ima mogućnost snimanja 4K videa u rezoluciji 1080p.

Huawei nova 9 Foto: Telegraf.rs

Kamerama i njihovim mogućnostima uskoro ćemo se detaljnije baviti u posebnom tekstu.

Odličan procesor, dovoljno memorije

Huawei nova 9 pokreće Qualcomm Snapdragon 778G čipset, u kombinaciji sa Adreno 642L grafikom, koji iako predviđen za rad u 5G mrežama, ovde dolazi u svojoj 4G verziji (budući da američke sankcije i dalje ograničavaju kinesku kompaniju da kupuje 5G opremu od američkih proizvođača).

Još jedan detalj koji ostavlja premijum utisak je i to da ovaj telefon dolazi sa standardnih 8GB RAM memorije, pa sve zadatke obavlja tečno i bez ikakvog "štucanja". Kada je o prostoru za skladištenje podataka reč, moguće je odabrati verziju sa 128GB ili 256GB interne memorije.

Uređaj napaja velika litijum-polimerska baterija kapaciteta 4.300 mAh, koja podržava brzo punjenje od 66W. To znači da je za samo 20-ak minuta bateriju moguće napuniti do 60 odsto kapaciteta, dok je za punjenje od 0 do 100 odsto potrebno nešto manje od 40 minuta.

Huawei, brzi punjač, 66W Foto: Huawei

HMS - najkompletniji do sada

Softver koji Huawei nova 9 koristi je EMUI 12 korisnički intrfejs, zasnovan na Androidu, u kombinaciji sa najkompletnijom verzijom HMS (Huawei mobile services) softverske platform do sada.

To praktično znači da na telefonu nemate instalirane Google aplikacije i servise (GMS), ali da to praktično nećete ni osetiti. Umesto Chorme-a tu je Huawei Browser (iz koga je najnormalnije moguće koristiti Gmail), umesto Google pretraživača, tu je Petal Search, umesto Goole Maps-a - Petal Maps, umesto Google Play prodavnice aplikacija, tu je AppGallery… a do onih aplikacija kojih tamo nema lako se dolazi pretragom iz Petal Search pretraživača, koji korisnika upućuje na bezbednu destinaciju sa koje može da ih preuzme.

To dokazuje da se Huawei za dve godine američkih sankcija zaista ozbiljno potrudio da njegovom softverskom okruženju ni malo ne nedostaje ono što mu je uskraćeno. Nekima će možda trebati malo vremena da se naviknu, ali posle desetak da na korišćenja sasvim sigurno možemo da kažemo da HMS korisniku nudi jedan potpun ekosistem, koji i funkcionalno i vizuelno ni počemu ne zostaje za drugim platformama.

Huawei nova 9 Foto: Huawei

Drugim rečima, sve je na svom mestu, sve funkcioniše "bez seckanja", sve izgleda jednostavno i prepoznatljivo, a posebno nam se dopao o novi font koji telefon koristi za menije i aplikacije. Takođe, nije zanemarljivo ni to što je izgradnja sopstvene softverske platforme, omogućila dosta bolje povezivanje sa ostalim Huawei uređajima, kao što su slušalice, pametni sat ili tablet, a time i veći stepen međusobne funkcionalnosti.

Pitanje i odgovor

Ako ste se ikada pitali da li pametni telefon može da funkcioniše bez Google-a, onda je Huawei nova 9 pravi odgovor na to pitanje.

To je uređaj veoma dopadljivog dizajna, opremljen kvalitetnim procesorom, moćnim kamerama (o čijim mogućnostima ćete uskoro čitati na Telegrafu) i sa sasvim dovoljno memorije i prostora za podatake da može da brzo ispuni sve zadatke koje korisnik od njega zahteva - telefon koji nastavlja da menja pravila srednje klase i sve više je približava premijum segmentu.

Huawei nova 9 je dostupan u Srbiji od 8. novembra, po ceni od 61.999 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cale

    10. novembar 2021 | 16:34

    U Francuskoj gde živim košta 499 evra,strašno sta se radi.

  • sale kg

    11. novembar 2021 | 11:05

    Tri puta jeftiniji od iphone 13... Nije toliko gori ali.... Iphone ima nesto propo dno u sebi, ne šminka mlogo slike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA