Huawei nova 9: Kamera - glavni adut telefona koji nastavlja da menja pravila

Kamere su ono po čemu su Huawei telefoni već godinama dobro poznati i od kojih se "tradicionalno" najviše očekuje, zato se postavlja pitanje da li je nova 9 dorasla tom izazovu...

  • 0
Huawei Nova 9 Foto: Nikola Tomić

Već na osnovu samog izgleda novog Huawei nova 9 pametnog telefona može se zaključiti da kineski proizvođač u njegove kamere polaže velike nade, budući da se uređaj elegantnog dizajna ističe izgledom i oblikom modula sistema kamera na poleđini.

Dominantan glavni širokougaoni senzor od 50 megapiksela, sa otvorom blende f/1.9, svojom veličinom ostavlja utisak pravog objektiva klasičnog fotoaparata, čime Huawei upravo želi da naglasi da je nova 9 telefon stvoren za fotografisanje, naročito ako je njegov korisnik neko kome je kreiranje onlajn sadržaja važan deo ličnog i profesionalnog života.

Ispod njega, u donjem krugu velikog modula, jednog od najvećih do sada viđenih na savremenim pametnim telefonima, smeštene su ultraširoka kamera od 8MP sa otvorom blende f/2.2, zatim makro senzor i senzor veličine od po 2MP sa otvorom blende f/2.4, kao i LED dioda blica.

(Naj)Viša srednja klasa

Činjenica da ovde nema telefoto kamere, koja je poslednjih godina neizostavna na Huaweijevim premijum uređajima "P" i "Mate" serije, govori u prilog tome da je ovo ipak uređaj (više) srednje klase, uprkos premijum utisku koji ostavlja. Takođe, nema ni optičke stabilizacije, pa jasna fotogafija zahteva mirnu ruku korisnika.

To, međutim, nije nešto što u velikoj meri utiče na kvalitet fotografija, budući da glavni senzor, po svojim karakteristikama blizak onome što nude modeli supriorne Huawei P40 serije telefona, dobro radi svoj posao. Zato se može reći da nova 9 pravi fotografije koje po kvalitetu među boljima za ovu klasu uređaja.

I pored dobre osvetljenosti fotografija, odnosno kvalitetnog dinamičkog opsega, kao i kvalitetnog prikaza, nekada, međutim, nećete uspeti da dobijete oštrinu fotografije koju biste želeli. U takvim situacijma, kao najbolje rešenje se pokazalo "ručno" fokusiranje, kada dodirom na ekran telefona u fokus fotografije stavljate glavni objekat koga snimate, dok uređaj sam "poslaže" sve ostale elemente, dajući vam kao rezultat fokus na sam objekat i prikaz okoline sa prirodnim zamućenjem pozadine.

Nedostatak optičke stabilizacije do izražaja dolazi i kod zumiranja, budući da je i to operacija koju glavna kamera obavlja softverski. Iako zum nije optički, i ovaj elektronski daje dobre rezultate, ali je za njihovo postizanje ponekad potrebno "vežbati" mirnu ruku.

Telefon za noć

Noćni mod snimanja daje fotografije primetnog kvaliteta, koga odlikuje dobar balans svetline i kontrasta i dobar prikaz detalja. Takođe, izgleda da je ovaj način rada kamera pretrpeo i dodatna poboljšanja, budući da se stiče utisak da više ne pravi neprirodno (pre)osvetljene fotografije, što je ranije kod nekih starijih modela telefona Huaweiju stavljano kao primedba.

Nova 9 je opremljen i prednjom "punch hole" širokougaonom selfi kamerom od 32MP (f/2.0), koja kao i glavna kamera, ima mogućnost snimanja 4K videa u rezoluciji 1080p. Kamera pravi dobro fokusirane, detaljne selfije, sa kvalitetnom reprodukcijom boja i dobrim kontrastom.

Vlogeri i 4K

A budući da su kao jedna od glavnih ciljnih grupa korisnika nove 9 viđeni vlogeri, "tiktokeri", "instagrameri" i različiti onlajn influenseri, kamere telefona su na visini zadatka i kod snimanja videa u 1080p i 4K rezolucijama.

Zbog njih je, pored standardne video, tu i nova vlog opcija, koja korisnicma omogućava pojednostavljeno biranje različitih režima snimanja kao što su: istovremeno snimanje videa prednjom selfi i glavnom kamerom (gde je prikaz na ekranu podeljen na pola), zatim snimanje dva kadra (šireg i fokusiranog) glavnom kamerom istovremeno, snimanje glavnom i selfi kamerom uz prikaz korisnika u uglu ekrana, "slowmotion" režim snimanja, a tu je i mogućnost "prebacivanja" snimanja sa selfi na glavnu kameru i obrnuto, bez prekida.

Time se, uz malo vežbe, gotovo u potpunosti može eliminisati potreba za kasnijim dodatnim montiranjem više video snimaka u jedan. A ko ipak bude imao potrebu za dodatnim spajanjem više snimaka, dodavanjem muzike ili nekim osnovnim editovanjem, to će moći da uradi na pomoću aplikacije na samom telefonu.

Glavni adut

Huawei nova 9 je odličan pametni telefon više srednje klase, što smo još u našem prvom susretu sa njim konstatovali.

Softverski upotpunjen rešenjima koja eleminišu Huaweijevim telefonima nametnute nedostatke, hardverski spremnan i za najizazovnije zadatke, dolazi opremljen sistemom kamera koje predstavljaju jedan od njegovih glavnih aduta.

Kamere su ono po čemu su Huaweijevi pametni telefoni već godinama dobro poznati i od kojih se "tradicionalno" najviše očekuje, što je u slučaju Huawei nova 9 telefona sasvim sigurno - ispunjeno očekivanje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA