Ekrane pametnih telefona uskoro baš ništa neće moći da razbije

Stvaranje novog stakla izuzetno visoke čvrstine, superiornih karakteristika otvara mogućnost veoma širokog načina primene...

  • 2
Telefon, Displej, Ekran

Foto: Pixabay.com

Kineski stručnjaci razvili su novu vrstu ultračvrstog stakla, koje mnogo bolje provodi toplotu od bilo kog do sada poznatog, za koje tvrde da je čvršće čak i od prirodnog dijamanta.

Ovo staklo je toliko čvrsto da skoro ništa ne može da ga razbije, ističu naučnici sa Univerziteta Đilin, iz kineskog grada Čangčuen. Oni su do nove vrste stakla došli u postupku tokom koga su ekstremnim temperaturama i pritisku u presi izložili posebnu vrstu ugljenika.

Time su dobili staklo čvrstoće 102 GPa. Poređenja radi, najčvršća materija na svetu je nedavno sintetizovani ugljenik AM-III čija čvrstoća iznosi 113 GPa.

Kineski naučnici tvrde da su u postupku dobijanja stakla upotrebili ugljenik sastavljen od 60 atoma poređanih u šuplju strukturu, koja podseća na fudbalsku loptu. Šuplja struktura se, tokom obrade, raspada i stvara novu koja podseća na strukturu kakva se nalazi unutar dijamanta.

Naučnici su ovim postupkom uspeli da naprave komadiće veličine samo jedan milimetar, ali su oni bili dovoljno veliki da bi moglo da se nastavi dodatno proučavanje čvrstine materijala.

Vođa ovog istraživanja, geokemičar Đingvei Fei sa vašingtonskog Karnegijevog instituta za nauku, ističe da stvaranje stakla tako visoke čvrstine i superiornih karakteristika otvara mogućnost veoma širokog načina primene.

Njegov tim je, za razliku od prethodnih pokušaja, ovoga puta uspeo da proizvede staklo na relativno niskim temperaturama, što razlog koji je omogućio proizvodnju ovog ekstremno čvrstog stakla.

Video: Dok je razgovarala njen smartfon je eksplodirao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika delija momak

    29. novembar 2021 | 11:37

    Ma da, lomim ja to prvi dan standardno

  • Sasa

    29. novembar 2021 | 17:59

    Ista prica vec 10god.Proizvodjacima telefona se ne isplati da stavljsju to staklo tako da to nece zaziveti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA