≫ 

Indijska vlada želi da napravi rivala Android-u i iOS-u

Indijska vlada je potvrdila da istražuje stvaranje novog mobilnog operativnog sistema.

  • 1
mobilni telefoni, poruke, dopisivanje

Foto: Shutterstock

Svet pametnih telefona trenutno je zapravo duopol, gde su Android i iOS vladari. Međutim, čini se da indijska vlada misli da postoji prostor za još jedan operativni sistem za pametne telefone.

Državni ministar za elektroniku i IT Radživ Čandrasekar rekao je za The Economic Times da njihova vlada planira politiku koja će omogućiti stvaranje domaćeg operativnog sistema za pametne telefone. Ministar je rekao da sada razmatraju koji startapi i akademske institucije mogu da naprave ovaj OS.

Alternative za Android i iOS nisu novina

 

Bilo je nekoliko pretendenata na tron mobilnog OS-a u poslednjoj deceniji. To uključuje BlackBerry 10, Bada OS, Tizen, Windows Phone i WebOS, svi su oni, uslovno rečeno, uništeni u prostoru za pametne telefone.

Ipak, još uvek postoji nekoliko aktivnih igrača u ovom prostoru, kao što su KaiOS i Sailfish OS. Huawei je takođe ponudio svoju Harmony OS platformu, iako bliža inspekcija ove platforme sugeriše da je to Android 10 i EMUI sa nekim izmenama.

Drugim rečima, jasno je da alternativni OS proizveden u Indiji ne bi bio prvi put da vidimo da neko pokušava da osvoji treće mesto u prostoru gde Android i iOS dominiraju.

Bez obzira na to, svaki budući indijski mobilni OS će verovatno morati da ponudi podršku za Android aplikacije i mogućnost neometanog rada na hardveru niže klase ako se nada da dobije bilo kakvu trakciju.

Još jedan potencijalni problem može biti dobijanje podrške za Google aplikacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljanmi

    6. februar 2022 | 02:29

    Bilo bi dobro prosiriti izbor mada cisto sumnjam u uspeh pored pistojecih velikih igraca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA