≫ 

Nekim telefonima sa kamerama od 200 MP potrebno je čak pet sekundi da snime jednu fotografiju?

Ako kameri pametnog telefona od 200 megapiksela treba 5 sekundi da obradi čitavu sliku, korisnik će morati da ostane potpuno miran tokom tog vremena

  • 0
Huawei Nova 9 Foto: Nikola Tomić

Kako "Rat Megapiksela" u industriji pametnih telefona besni, gde je Motorola X30 Pro postala prvi uređaj koji korisnicima nudi senzor od 200 MP, mnogi proizvođači telefona rado nastavljaju da hvale prednosti korišćenja takve kamere, ali ne govore previše o njenim manama.

Ipak, osnivač i izvršni direktor kompanije Xiaomi, Lei Jun, istakao je glavne nedostatke novih kamera na svom Twitter profilu. Naravno, u istom tvitu je nagovestio da pametni telefoni iz njegove kompanije neće imati spomenute probleme.

"Nekim telefonima sa kamerama od 200 MP potrebno je čak pet sekundi da snime jednu fotografiju. Za nas, ovo je neprihvatljivo", napisao je Jun.

Lei Jun tvrdi da Xiaomi 12T neće imati iste probleme kao ostali telefoni sa kamerama od 200 MP. Čekanje od pet sekundi da bi pametni telefon obradio jednu fotografiju je potpuno neprihvatljivo, a otkriće ovog neprijatnog problema, naglašava koliko je zapravo suvišan aspekt korišćenja kamere tako visoke rezolucije od 200 MP na jednom prenosnom uređaju, kakav je pametni telefon, piše WCCFTech.

Treba imati na umu da pored hardvera, softvera, aplikacija za kameru i SoC procesora, ISP igraju ključnu ulogu u obradi slike visoke rezolucije. Ako se neobrađeni podaci koje je uhvatio glavni senzor ne mogu obraditi u finalnu fotografiju za nekoliko milisekundi ili još gore, za jednu ili nekoliko sekundi, onda to u velikoj meri pokazuje da softver nije spreman da podrži ovako zahtevan hardver.

Pored toga, ako kameri pametnog telefona od 200 megapiksela treba 5 sekundi da obradi čitavu sliku, korisnik će morati da ostane potpuno miran tokom tog vremena kako bi imao iole dobar rezultat, ili u najmanju ruku, prihvatljiv kvalitet fotografije.

Lagano podrhtavanje ili trenutni potres, dovešće do zamućenja fotke, a kvalitet će se značajno pogoršati tokom noćnih snimanja zbog nedostatka svetla za glavni senzor kako bi na pravi način obradio sve piksele.

Šef kompanije Xiaomi veruje da će prethodni problem biti potpuno rešen u predstojećoj seriji Xiaomi 12T modela, iako pri tome nije naveo koliko će sekundi biti potrebno da njihov budući flegšip telefon snimi fotografiju od 200 MP.

Takođe se tvrdi da će Galaxy S23 Ultra za sledeću godinu dobiti Samsungov senzor od 200MP, tako da ćemo videti kakva su poboljšanja napravljena kada noviji modeli budu lansirani sledeće godine.

Moguće je da Snapdragon 8 Gen 2 procesor, za koji se kaže da je značajno poboljšan, predstavlja očekivano rešenje oko problema u procesiranju slike rezolucije 200 MP i to znatno brže od postojećih Qualcomm čipsetova. Nadamo se da će predstojeći hardver, moći da iskoristi stvarni potencijal najboljih senzora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA