Evo zašto Apple nikada neće proizvoditi iPhone u Americi

Ma koliko se kompanija iz Kupertina trudila da svoju proizvodnju prebaci u SAD, neke stvari to čine gotovo nemogućom misijom

  • 1

Glavni razlog za to što Apple ne proizvodi iPhone u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo da je neprimetan u celoj priči - u pitanju je prost šraf.

Očigledno, nisu samo šrafovi glavna prepreka za sklapanje i proizvodnju iPhonea u SAD, ali to je jedan od glavnih problema sa kojim se Apple i drugi proizvođači suočavaju kada pokušaju da negde premeste proizvodnju telefona iz Kine.

Veliki tekst koj ije objavio New York Times otkriva neke od problema sa kojima bi Apple morao da se suoči uslučaju da odluči da svoje operacije iz Kine prebaci u SAD.

Na žalost, izgradnja jedne, ili više, fabrika u SAD ne bi rešila probleme koje Apple čekaju u prebacivanju svojih operacija iz Kine.

Prvo, Apple se potpuno oslanja na sposobnost Kine da se adaptira na svaku proizvodnu promenu - od promene broja šrafova do promene količine matičnih ploča koje se proizvode i veličine samih komponenti.

Šraf koji je zavrnuo Apple

Foto: Tanjug/AP

Postoji jedna prilično sugestivan primer koji je magazin naveo i koji nudi potpuno poražavajuć uvid u sposobnost Applea da pravi sopstvene proizvode u SAD, umesto da ceo proces poverava kineskim kompanijama.

Tim Kuk je 2012. godine najavio da će Apple početi da pravi Mac kompjuter u SAD, to bi bio prvi prozvod koji će sklapati američki radnici.

Međutim, Appleova fabrika u Ostinu imala je velikih problema da pronađe dovoljno šrafova potrebnih za Mac Pro jer se kompanija oslonila na kompaniju iz SAD koja je bila u stanju da proizvede samo 1.000 komada dnevno.

Ali ovo je bio samo jedan od glavnih problema koji su sprečavali Apple da održi svoje obećanje.

Ovi problemi doveli su do toga da je Apple morao da naručuje šrafove iz Kine.

Foto: Tanjug/AP

Ovo je bio trenutak koji je kompaniju ubedio da je proizvodnja njenih proizvoda u Americi nemoguća.

Ne postoji zemlja koja je u stanju da se suprotstavi nivou veštine, infrastrukture i cene koje ima Kina.

Drugi problem svakako je cena.

Sudeći po podacima koje Apple ima, početna plata za radnike u kini iznosi 3.15 dolara, ali bi za sličan posao u SAD radnici bili plaćeni mnogo bolje.

To bi smanjilo profit, ali bi i cene sklapanja bile prebačene na cenu proizvoda, a ona bi samo rasla.

Ne treba ni pominjati da radnici u Kini rade u svkao doba dana, a to nije moguće u SAD.

Sve ovo pokazuje da rad u Kini nije samo mnogo jeftiniji, već je moguće naručiti i na stotine hiljada radnika koji bi radili celu noć kako bi uspeli da ispune proizvodne ciljeve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    29. januar 2019 | 21:14

    Treba Kinezi da im uvedu takse od 100%, kao šipci nama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA