Koja je razlika između Core i7 i i9 Intelovih procesora - i koji bi trebalo da kupite

Evo na šta morate da obratite pažnju ako birate između ova dva procesora

  • 1
Procesor, Intel Foto: Pixabay.com

Uprkos sve većoj konkurenciji koju predstavljaju AMD Ryzen procesori, Intelovi premijum čipovi su i dalje jedni od najboljih na svetu - a u samom vrhu ponude nalaze se Core i7 i Core i9 procesori.

Međutim, između njih postoje važne razlike, posebno kada je u pitanju najnovija generacija.

Kako bismo vam pomogli da izaberete onaj koji vama najbolje odgovara, odlučili smo da uporedimo ova dva procesora.

Da li kupiti i7 ili i9?

Foto: Intel Corporation

Najveća razlika između ova dva procesora jesu njihove multi-threading (višenitne) performanse - u pitanju je mogućnost procesorske jedinice (ili jednog jezgra u procesoru sa više jezgara) da izvršava više procesa istovremeno.

Naravno, postoje određene prednosti kada je u pitanju single-thread (jedna nit) kod određenih čipova kao što je Core i9 9900K.

Primera radi, Intel reklamira taj procesor kao najmoćniji gejming CPU na svetu.

Sa Intelovom devetom generacijom procesora, Core i7-9700K ima istih 8 jezgara kao i 9900K, gotovo istu frekvenciju i ima uporedive performanse u igrama.

Ono što ih izdvaja jeste manjak hyper-threading tehnologija, što je ujedno i najveća stvar koja ih razdvaja dajući modelu 9900K podršku za do 16 threadova (niti) i primetno poboljšane multi-thread perfomanse.

Drugi i9 procesori, kao što je i9-7900X, pa sve do nedavno predstavljenog i9-9980XE, proširuju broj jezgara i tipično nude bolje multi-thread performanse.

Postoje određeni dobici sa ovim performansama u određenim igrama i benčmark testovima, ali kada je u pitanju standardno korišćenje, prednosti gotovo da ne postoje.

Ako želite da opremite radnu stanicu za renderovanje i video editovanje, onda vredi razmisliti i i9 modelima.

U svakoj drugoj situaciji i7 je bolji izbor.

Ciree i7 VS. Core i9 na desktopu

Foto: Pixabay.com

Najskromniji model u i7 ponudi je i7-8700 koji ima 6 jezgara, 12 threadova i maksimalnu turbo frekvenciju od 4.6GHz. Postoji i K verzija isog čipa koji ima višu baznu frekvenciju i može da ide do 4.7GHz i može lakše da bude overklokovan.

Ako to nije nešto što vas zanima, onda je 8700 izbor za vas.

S obzirom na razliku od 50 dolara u ceni (370 naspram 420 dolara), trebalo bi da razmislite da li planirate da iskoristite taj potencijal za overklokovanje.

Sa druge strane, Core i9 procesori su moćniji na određene načine, ali zato imaju i višu cenu.

9900K je jedini relativno mejnstrim procesor u ovom segmentu i po ceni višoj od 500 dolara donosi dva jezgra više, podršku za hyper-threading i turbo frekvenciju od 5GHz. Ali nije značajno moćniji.

Od ovog modela stvari kreću da prave ozbiljniju rupu u vašem novčaniku.

i9-9820X sa 10 jezgara košta 880 dolara, a cene idu dalje do 2.000 dolara za 9980XE koji nudi 18 jezgara, ali i fabričku frekvenciju koja staje na 4.5GHz.

Core i7 VS. Core i9 na laptopu

Foto: Pixabay.com

Laptopovi nisu dobili osveženje devete generacije kao desktopi, ali to ne znači da nemamo i9.

Pored relativno skromnog Core i7-8559U proceosra sa 4 jezgra, svi Core i7 procesori imaju šest jezgara, a frekvencije im se kreću od 4.1GHz do 4.6GHz.

Za ove procesore ćete morati da izdvojite i nešto više novca u poređenju sa drugim procesorima srednjeg ranga, ali će vam dati više snage za gejming i druge zadatke.

Postoji samo jedan Core i9 procesor za laptopove u ovom tenutku, a njegovi termalni zahtevi su toliki da se zaista retko pojavljuje.

Ipak, Core i9-8950HK se može pronaći u laptopovima kao što je najnoviji MacBook Pro.

Nije jeftin, ali sa šest jezgara i opcijom da se overklokuje do 4.8GHz, u pitanju je jedan od najmoćnijih procesora za laptopove.

Ako se ipak odlučite za i7, nećete biti uskraćeni za puno toga, a i ostvarićete značajnu uštedu.

A šta je sa Core i5?Ako vam je cena i7 i i9 modela previše visoka za vaše potrebe, Intel ima i nešto skromniju opciju pod oznakom i5. Ovi procesori nude slične perofrmanse osnovnih i7 procesora, ali za znatno manje novca.

A sa cenom od 200 do 300 dolara, možete da porazmislite i o AMD Ryzen procesorima. Oni imaju sličan broj jezgara kao i i7 i i9, tako da su odlične multi-thread "mazge".

Doduše, nisu toliko dobri u gejmingu, pa bi trebalo da znate zašto ih tačno kupujete kako biste ih maksimalno iskoristili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZoGa

    5. februar 2019 | 15:31

    A da li je bolji golf 6 ili golf 7 e tako je i sa procesorom, zasto bi uopste pravili i9 ako nije bolji od i7.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA