Intelovi čipovi imaju ogromnu manu koja dovodi do curenja podataka - a pogođeni su svi modeli napravljeni nakon ove godine

Intel je otkrio novu hardversku manu koja bi mogla da pogodi na milione kompjutera

  • 0

Intel se suočava se velikim problemom vezanim za ranjivost u hardveru kompanijinih čipova zbog koje može da dođe do curenja poverljivih podataka koji su smešteni unutar procesora.

Stručnjaci za bezbednost su otkrili ovu manu u utorak, a pogađa Intelove čipove napravljene čak i 2011. godine.

Korišćenjem ranjivosti, malware može da izvuče podatke, kao što su lozinke, sadržaj aplikacija ili ključevi za enkripciju iz kompjutera i cloud servera koji koriste procesore kompanije.

Program bi trebalo da vidi samo sopstvene podatke preko mašine, međutim, otkrivena ranjivost može da sruši ove barijere tako što modifikuje Intelov čip kako bi on propustio programske podatke koje čuvaju interni baferi procesora i koji služe kao privremeno skladište za ove podatke.

Maticna ploca

Foto: Pixabay.com

Ove takozvane "mikroarhitekturalno semplovanje podataka" ranjivosti su poznate prošlogodišnjim Meltdown i Spectre manama koje su bile povezane sa arhitekturom unutar Intelovih čipova.

U srcu samog problema je način na koji Intelovi čipovi pokušavaju da predvide i unapred "nabave" kompjuterske instrukcije dok sistem radi.

Ovaj pristup pomaže ubrzavanju performansi mašine.

Međutim, baš zbog toga je moguće prevariti Intelov čip da unapred dobavi osetljive podatke iz mašine i dozvoli im da procure.

I dok je Intel izbacivao pečeve da reši Spectre i Meltdown mane, istraživači nastavljaju da otkrivaju nove verzije ovih ranjivosti zbog toga što postoji veliki broj čipova koji se oslanjaju na ovakavsistem ranog dobavljanja podataka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA