≫ 

Apdejt za virus koji napada Intelove procesore bi mogao da vam uspori kompjuter za 40 odsto

Velike kompanije su već počele da izbacuju zakrpe, ali one dolaze sa popriličnom cenom

  • 0
Procesor Foto: Pixabay.com

Kada su stručnjaci za bezbednost otkrili seriju ozbiljnih ranjivosti koje pogađaju Intelove procesore u januaru 2018. godine, bilo je jasno da su Spectre i Meltdown "virusi" bili veoma ozbiljni, kao i da neće biti jedini koji zloupotrebljavaju multi-threading čipove.

I nisu.

Upravo je otkrivena nova ranjivost pod nazivom ZombieLoad koja napada Intelove čipove.

Iako su veliki proizvođači operativnih sistema počeli da pečuju propuste, postoje loše vesti - puna zaštitta od nove ranjivosti bi mogla da umanju performanse vašeg procesora za 40 odsto.

Procesor, Intel Foto: Pixabay.com

ZomibeLoad dozvoljava napadaču da pristupi poverljivim podacima i zaobiđe bezbednosne barijere, a nova ranjivost pogađa sve operativne sisteme koji rade na Intelovim čipovima, uključujući tu i Android, Chrome, Linux, macOS i Windows.

U prilog ovoj tvrdnji ide i urpavo objavljen Appleov dokument koji tvrdi da je za potpunu zaštitu potrebno onesposobiti Intelovu hyper-threading funkciju - koja predstavlja veliku prednost kompanijinih čipova.

Apple tvrdi da je otkrio umanjenje performansi od 40 odsto u testovima koji su uključivali multi-threading opterećenje, iako se razlika u performansama iskazivala drugačije na različitim mašinama.

Intel novi procesor I7 Foto: Flickr/Josh Bancroft4

Zbog ovog velikog pada u perofrmansama, Apple je implementirao delimičnu migraciju u macOS Mojaveu 10.14.5 i korisnicima ostavio mogućnost da izaberu da li žele da onesposobe multi-threading za potpunu zaštitu.

Google i Microsoft su takođe počeli da rešavaju svoje sisteme bazirane na Intelu.

ZombieLoad problem je navodno predstavljen Intelu pre mesec dana, i pogađa sve procesore napravljene od 2011. godine, a ARM i AMD čipovi su za sada bezbedni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA