Ova Windows mana je toliko ozbiljna, da je čak i tajna služba SAD krenula da moli ljude da apdejtuju svoje sisteme

Ovo upozorenje bi trebalo ozbiljno shvatiti

  • 1

Ne dešava se svaki dan da neka tajna služba od ljudi traži da apdejtuju kompjuter

Pre ti nedelje, kritična Windows bezbednosna ranjivost, poznata kao BlueKeep, je otkrivena i popravljena.

Za to kratko vreme, Microsoft je molio korisnike starijih Windows verzija da se postaraju da njihovi operativni sistemi imaju sve najnovije pečeve. Zapravo, kompanija je čak izbacila i zakrpu za Windows XP i Windows Vista operativne sisteme koje zvanično više ne podržava.

A sada je nacionalna bezbednosna agencija SAD krenula da radi isto što i Microsoft.

NSA, zgrada Nacionalne bezbednosne agencije Foto: AP/Tanjug

- Nedavna upozorenja koja je izdao Microsoft naglašavaju važnost instaliranja bezbednosnih apdejta. Micrososft je upozorio i da je najnovija mana potencijalno "crvljiva" (worm), što znači da bi mogla da se šiti bez interakcije korisnika širom interneta. Videli smo kakvu štetu crvi mogu da naprava unutar nepečovanih sistema, i zato želimo da motivišemo ljude da pečuju svoje stare, ali i nove, sisteme, stoji u saopštenju ove agencije.

Microsoftovo upozorenje čak poredi BlueKeep sa ransomware crvom WannaCry koji je 2017. godine pogodio na stotine hiljada kompjutera i stvorio milionsku štetu.

Uprkos tome što BlueKeep pogađa starije vertzije Windowsa, u svetu i dalje postoji veliki broj nepodržanih Windows mašina koje se i dalje koriste na važnim mestima ili kao deo neke važne mreže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klin

    6. jun 2019 | 00:20

    Sta li su ubacili za pracenje u saradnji sa tajnom sluzbom pa toliko navaljuj? Od kako je vjeka nikad windows nisam apdejtovao osim onih neki paketa rucno jedan dva koji mi treba za neki program d abi radio. Npr net framework 3.5 ilo 4.0. Nemam ni peceve za onaj meltdown i spectre bug u procesorima i sve radi brzo i bez greske. Apdejti samo uspore pc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA