≫ 

Evo koliko bi Mac Pro od 6.000 dolara koštao kao PC - i da li je Apple zaista preterao sa cenom?

Da li je moguće proći jeftinije?

  • 1

Kada je Apple najavio novi Mac Pro ljudi su bili zatečeni. A sa cenom od 6.000 dolara, bilo je jasno i zašto.

Međutim, da li je ovaj kompjuter zaista toliko precenjen kada je u pitanju cena?

Uvek je teško porediti PC sa Macom, posebno jer još ne znamo koja će biti maksimalna cena modela sa najjačim specifikacijama.

Ipak, ako bismo gledali deo po deo, da li bi potrošili manje novca ako kupimo identičan PC?

Odgovor nije toliko prost kao što bi mnogi pomislili.

Procesor

Mac Pro stand 999 dolara Foto: Tanjug/AP

Osnovni Mac Pro model košta 6.000 dolara - što je više nego dovoljno da bude van domašaja većine ljudi.

Sa druge strane, profesionalci će sasvim sigurno biti zadovoljni sa Intel Xeon W procesorom, 32GB radne memorije, AMD Radeon Pro 580X grafikom, 256GB SSD-om koji je enkriptovan T2 bezbednosnim čipom i osam PCIe slotova.

Međutim, sve ovo nije moguće replicirati u bilo kom Windows kompjuteru.

Iako Apple nije naveo koji tačno Xeon deo koristi u svojoj osnovnoj konfiguraciji, Intel navodi sličan Cascade Lake W 3.5GHz Xeon W procesor sa 66.5MB memorije za 749 dolara.

Sa druge strane spektra, kompanija nudi i 28-jezgreni 2.6Ghz Xeon W 3275M procesor za 7.453 dolara, iako ovaj čip dolazi manje keša nego procesor koji je Apple naveo u svojoj najskuploj verziji.

Postoje procene da Mac Pro sa najjačim specifikacijama može da dostigne cenu od 35.000 samo za delove, tako da bi ovaj procesor činio samo petinu cene.

Većina gejming PC mapina dolazi sa Intelovim i9 procesorima čija cena može da ide do 2.000 dolara za verziju sa 18 jezgara.

Jezgro za jezgro, performanse Mac Proa nije teško replikovati.

Zapravo, ako vam treba više moći, postoje radne stanice koje dolaze sa dual-CPU postavkom - u pitanju je nešto što Mac Pro ne podržava.

Grafika

Mac Pro stand 999 dolara Foto: Tanjug/AP

Grafika na modelu Mac Pro kreće sa AMD Radeon Pro 580 GPU-om. Ali to nije nešto što će oduševiti većinu.

Zato će većina želeti da odmah skoče na Vega II grafiku.

Na PC-ju, performanse Nvidia RTX 2070 karte sa cenom od 499 dolara će bez problema nadmašiti bilo koji sistem koji ima Radeon Pro.

Ako želite profesionalnu grafiku, možete da uzmete i Nvidia Titan RTX kartu za 2.500 dolara koju svi koji prave PC mogu da upare sa Intel Core i9-9900K procesorom kako bi uštedeli novac i dobili još bolje GPU performanse.

Ako posmatramo osnovni model, tipićni gejming PC bez problema može da nadmaši Mac Pro.

Kada gledamo verzije sa najjačim specifikacijama, Apple nudi quad-grafičko rešenje koje se sastoji od dva dual-AMD GPU-a (AMD Radeon Pro Vega II).

Aventuim X je jedan od gotovih PC modela koji može da se nosi sa ovom postavkom, ali dolazi sa cenom od 36.000 dolara za verziju sa 28-jezgarnim 3.1GHz Intel Xeom W-3175 procesorom, 512GB DDR4 memorijom i 4TB SSD-om.

Ali čak i sa ovom cenom, Aventum X i dalje ne može da nadmaši sve perfromanse koje nudi Mac Pro.

Nadogradnja

Hardver, Tehnologija, Kompjuter Foto: PIxabay.com

Tamo gde Mac Pro zaista sija jesu 8 PCIe slotovi i podrška za Thunderbolt 3. Većina gotovih PC konfiguracija dolazi sa samo 5 PCIe slotova - što značajno ograničava mogućnost nadogradnje.

A PC modeli koji bi mogli da ponude ove specifikacije po ceni vrlo lako prelaze u vode luskuznih automobila.

Ako neko ipak želi da proba da napravi dostojnu konkurenciju po mogućnosti nadogradnje, onda mora da pronađe matičnu ploču i kućište koji podržavaju toliko PCIe slotova.

Jedno kućište koje to podržava jeste Cube 3 koje kođta 3.795 dolara.

To znači da svako ko pravi svoj PC može da očekuje da će potrošiti 5.000 dolar aza kućište, osnovni Xeon procesor, AMD Radeon PRo 580X grafiku i napajanje - a ostaju još kuleri, memorije, podrška za Thunderbolt 3 i SSD.

Memorija i skladištenje podataka

RAM memorija1 Foto: Facebook/HyperX Community

Nije teško pronaći PC koji podržava Mac Pro osnovnu ponudu od 32GB radne memorije, ali gotovo je nemoguće pronaći model koji dolazi sa 1.5TB memorije kao gotova mašina.

Sa ovoliko memorije, Mac Pro polako ulazi na teritoriju servera.

Samo jedan stik 128GB DDR4 EXX RAM-a košta 1.500 dolara, a Mac pro ima 12 DIMM slotova sa ukupnom cenom od 18.000 dolara.

Sa druge strane, 64-bitna verzija Windowsa 10 može da podrži do 2TB RAM-a, dok Windows Pro za radne stanice ide čak i dalje.

Ipak, većina tih modela ne dolazi sa ovolikom količinom memorije i potrebno ju je dokupiti, a oni koji dolaze vrlo lako mogu da premaše cifru od 30.000 dolara sa sličnom memorijskom konfiguracijom.

Kada je u pitanju interna memorija, Mac Pro nudi od 256GB do 4TB.

Ovo nije teško za pobediti pošto postoje PC radne stanice koje nude znatno više.

Mac Pro obećava da će biti suludo jak alat koji će ispuniti sve potrebe profesionalaca, ali osnovni model ne oduševljava previše - 256GB interne memorije uopšte nije puno, a performanse ADM Radeon grafike ne zadovoljavaju oznaku Pro, pogotovo kada uz nju ide cena od 6.000 dolara.

Ali ako posmatramo drugi spektar ponude, veoma je teško replicirati mac Pro iskustvo uz pomoć postojećih PC mašina.

Nešto najbliže ovom modelu dolazi iz klase radnih stanica čija cena ide do impresivnih 150.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    24. jun 2019 | 11:12

    Još jedna od reklama za Apple. Nikada neće biti bolji od PC-ja. Kome ne odgovara Windows bolje neka isproba Linux. Pitanje je sam otrenutka kada ćemo ga svi koristiti na svojim računarima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA