Važno upozorenje za Windows 10 korisnike: Novi trojanac isključuje Windows Defender

Trojanac se prvi put pojavio još pre nekoliko godina

  • 5
Laptop Foto: Pixabay.com

Trickbot trojanac je nova velika pretnja, i to pretnja koja evoluira, a poslednje upozorenje stiglo je za Windows 10 korisnike, budući da malver može da isključi Windows Defender.

Ovaj trojanac se prvi put pojavio 2016. godine, te je od tada ugrozio preko 250 miliona e-mail naloga preko kojih su distribuirani maliciozni elementi, uz pomoć kojih se dolazilo do podataka o bankovnim računima i kripto-novčanicima.

Poslednja kampanja cilja Windows 10 korisnike, a uz pomoć lažne Office 365 stranice preko koje se trojanac instalira na ciljani uređaj.

Ono što Trickbot čini trenutno najopasnijim operativnim trojancem je način na koji cilja Windows 10 korisnike koji se, kada je sigurnost u pitanju, oslanjaju na Windows Defender. Različiti malveri su na različite načine uspevali da zaobiđu, a Trickbot je otišao korak dalje, te preduzima čak 17 koraka kako bi deaktivirao Defender.

Najveći problem je što Trickbot dobija sve privilegije jednom kada je aktiviran, pa se korisnicima preporučuje da blokiraju pristup Windows Registry opciji, te da se osigura da se nemaju administratorske dozvole po default-u, a posebno kada su u pitanju poslovni računari.

(Telegraf.rs/PC Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    2. avgust 2019 | 06:12

    Ko jos koristi Windows defender. 😂

  • ZoGa

    2. avgust 2019 | 03:22

    Kako da ga ubacim u moj komp stalno se mucim sa tim windows defenderom, ja ga iskljucim u svim podesavanjima cak i tamo u regeditu i on se opet ukljuci, taj virus je onda spas 😁

  • Mi smo

    2. avgust 2019 | 03:16

    E gdje taj frojanac da mi iskljuci ono sr*anje ionsko sam ga sam poiskljucivo sto sam mogao ali opet neki servisi od njega rade. Dta ce mi nikad u zadnjih 7-8 godina nisam imao antivirus ili nesto slicno jer sad virusi nisu kao sto su pre bili tamo 2008 2009 2010 godine pa stalno malo malo pa ti zeznu neke fajlove ili ti ping podignu na 1000 ili komp uspori..Ovi sad kradu podatke od banki ili skupljaju neku statistiku kristenja ili reklame izbacuju (mada meni jos nisu dosli niakd ti sa reklamama) a mene to ne zanima jer nema sta uzeti od mene da vredi. Tako da antivirus sad samo usporava kompkuter, svaki komp bolje radi bez antivirusa pogotov ovi losiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA