• 0

Odmah apdejtujte Windows: Zbog zabrinjavajuće mane hakeri mogu da dođu do svih tajni na kompjuteru

Apdejt je jedino rešenje za ovaj problem

  • 0

Istraživači bezkompanije BitDefender otkrili su zabrinjavajuću bezbednosnu ranjivost koja je prisutna u svim modernim Intel procesorima.

Ako se zloupotrebi, mana bi mogla da hakerima pruži pristup kernel memoriji kompjutera, a samim tim i pristup važnim informacijama kao što su šifre, tokeni i privatni razgovori.

Mana pogađa sve mašine koje koriste Intelove procesore koji podržavaju SWAPGS sistemsku komandu, koja dozvoljava procesoru da se prebacuje sa kernel moda na korisnički memorijski mod.

Virus, Kompjuter, Haker

Foto: PIxabay.com

Ova funkcija je deo spekulativne egzekucije koja se nalazi u većini današnjih procesora i koja im dozvoljava da predviđaju određene akcije korisnika kako bi one bile izvršavane brže.

Ono što još više zabrinjava jeste podataka da mana zaobilazi sve hardverske zaštite koje su postavljene nakon Spectre i Meltdown problema.

Zašto je ovo bitno?

Intelovi procesori se nalaze u srcu najvećeg dela modernih kompjutera, a ako se bezbednosni propust otkrije, veoma je teško rešiti ga.

Na svu sreću, u ovom slučaju BitDefender je radio sa Intelom i napravio rešenje koje ga rešava, a sve što je potrebno jeste da što pre instalirate najnoviji bezbednosni apdejt.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima