Svi koji imaju laptop ove kompanije su u opasnosti ako ne obrišu program koji je sa njim došao

Bitno je da što pre reagujete

  • 3

Vlasnici starijih Lenovo laptopova bi što pre trebalo da deinstaliraju Lenovo Solution Center.

Stručnjaci za bezbednost kompanije Pen Testg Partners otkrili su kritičnu ranjivost koja može da hakerima ili malwareu da administratorske privilegije laptopa.

Drugim rečima, korisnici sa nižim nivoom odobrenja mogu da se ušunjaju u osetljivi fajl tako što će eksploatisati procese koji su rezervisani za korisnike sa višim privilegijama.

Hakeri tako mogu da sa niskim stepenom pristupa dođu do podataka koji su rezervisani za korisnike sa visokim stepenom pristupa, takozvanim administratorskim privilegijama.

Dovoljno je da napadač napiše pseudo-fajl koji će kroz Lenovo Solution Center dobiti pristup osetljivim dokumentima kojima u bilo kojoj drugoj situaciji ne bi mogao da priđe.

Laptop, Tastatura, Mis Foto: Pixabay.com

Odatle štetan kod može da bude pokrenut u sistemu uz administratorske ili sistemske privilegije kako bi napravio dodatnu štetu - što je u osnovi kraj igre.

Lenovo Solution Center je program koj ije instaliran na Lenovo laptopove od 2011. godine do novembra 2018. godine, što znači da su ugroženi milioni laptopova.

Sam Lenovo je objavio upozorenje o bagu koje savetuje korisnicima da deinstaliraju ovaj program.

Ako i vi imate stariji Lenovo laptop, apsolutno se rešite ovog programa što je pre moguće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kala

    27. avgust 2019 | 12:56

    Pa kako da ga deinstaliram kad mi ne dozvoljava? Dugme za deinstaliranje je sive boje i ne moze da se klikne.

  • Qwerty

    27. avgust 2019 | 15:02

    Meni uz Lenovo laptop došao antivirus mcafee kao i na telefonu, a koji će mi djavo na telefonu kad za telefon ne treba antivirus. Šta pokušavaju sa tim da urade? Samo načičkaju aplikacija tako da ti guše sistem. Pritom su mi uc browser isto stavili na telefon.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA