≫ 

Ćao, nema više: Windows 7 definitivno odlazi u istoriju

Operativni sistem Windows 7 od 14. januara više neće dobijati kritične dodatke i ažuriranja, zbog čega će računari biti podložniji hakerskim upadima

  • 8

Korisnici računara koji imaju operativni sistem Windows 7, trebalo bi da instaliraju noviji sistem kako bi izbegli eventualne hakerske upade pošto sistemska podrška za taj softver prestaje.

Operativni sistem Windows 7 od danas, 14. januara, više neće dobijati kritične dodatke i ažuriranja, što znači da američki softverski gigant Microsoft neće popravljati bilo kakve nedostatke koji se pojave, zbog čega će računari biti podložni hakerskim upadima.

Prema podacima agencije NetMarketShare sa kraja prošle godine, Windows 7 je i dalje je jedan od najpopularnijih Microsoftovih operativnih sistema. Na prvom mestu je aktuelni Windows 10.

Bezbednosne agencije upozoravaju korisnike da, ukoliko i dalje kod kuće imaju stari sistem, sa tih računara ne unose osetljive podatke o bankarstvu, elektronskoj pošti i drugim uslugama.

Kompjuteri sa Windows 7 operativnim sistemom i dalje će biti funkcionalni, ali ne i bezbedni.

Kompanije koje nisu spremne za prelaz mogu da plaćaju Microsoftu produženu zaštitu do januara 2023. godine, mada će ta usluga biti prodavana od slučaja do slučaja i cena će po isteku godine rasti.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • !

    14. januar 2020 | 10:13

    Steta bio je jedan od najboljih operativnih sistema!

  • Penzioner

    14. januar 2020 | 11:01

    Win 10 nije najpopularniji već nametnut. Jedino na njemu je lepo rešeno povlačenje drajvera sve ostalo je bespotrebno izpremeštano. Onaj plavi panel totalni promašaj i nametanje bezbroj nepotrebnih aplikacija... Problematično je i to što se ne može trajno iskljuciti update i ako imaš neke specifične programe uglavnom ih bespotrebno počisti sa nekom novom security zakrpom. Win 10 je napravljen za prosecnog korisnika koji gleda filmove serije i koristi društvene mreže, surfuje i eventulano koristi office poslovno. Za ostalo je užasan i mislim da je tu win 7 ultimate nenadmašan za konfor rada. Šteta za win7, trudiću se da ga održim što duže jer vredi.

  • K1

    14. januar 2020 | 11:22

    Najbolji sistem.. Jednostavan za upotrebu, malo zauzima.. A koristan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA