Tehnologija prepoznavanja lica - rešenje problema ili narušavanje privatnosti?

Izgleda da su kamere za prepoznavanje lica na javnim mestima budućnost, ali je ta ideja od samog početka vrlo kontraverzna...

  • 0
Lice, tehnologija Foto: pixabay.com

Evropska komisija je otkrila da razmatra uvođenje zabrane tehnologije prepoznavanja lica na javnim mestima, koja bi trajala do pet godina.

Razlog za eventualnu zabranu je potreba za dodatnim vremenom kako bi se razvili mehanizmi sprečavanja zloupotrebe te tehnologije. Ona omogućava da se u realnom vremenu provere sva snimljena lica u bazi podataka policije, kako bi se pronašli ljudi koji se možda nalaze na poternicama.

Ta eventualna zabrana ne bi važila za neke bezbednosne projekte. Komisija je iznela svoje planove u dokumentu na 18 stranica, najavivši nova pravila koja će poboljšati postojeće regulative koje se odnose na privatnost.

Predloženo je i nametanje novih pravila kako ljudima koji razvijaju tehnologiju veštačke inteligencije, tako i korisnicima tehnologije. Takođe, zemljama Evropske unije je sugerisano da oforme nadležne organe koji bi pratili sprovođenje ovih novih pravila, piše BBC.

Kamere, prepoznavanje lica, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock/Flickr

Ovaj predlog zabrane dolazi u vreme kada u Velikoj Britaniji političari i aktivisti traže da se policiji ukine pravo na javni nadzor korišćenjem tehnologije prepoznavanja lica. Aktivisti tvrde da trenutna tehnologija nije precizna, da je nametljiva i da krši pravo pojedinaca na privatnost.

Jedno istraživanje je pokazalo i da su algoritmi za prepoznavanja lica daleko manje tačni u prepoznavanju crnih i azijskih lica, u poređenju sa belim.

Kako funkcioniše ova tehnologija?

Softver mapira sve fotografije lica sa poternica policije i poredi ih sa snimcima koje naprave kamere na javnim mestima. Ukoliko dođe do podudaranja, softver šalje obaveštenja policiji.

U međuvremenu, kineska vlada je započela sa uvođenjem ove tehnologije u apotekama u Šangaju. Od pojedinaca koji kupuju lekove koji sadrže psihotropne supstance, tražiće se da potvrde svoj identitet skeniranjem lica.

To je poslednji u nizu poteza kineske države da spreči potencijalne nasilnike da se dokopaju određenih lekova koji se mogu koristiti za proizvodnju ilegalnih narkotika.

I dok su zemlje zapada i dalje oprezne, Kina se veoma zalaže za uvođenje i unapređenje ove tehnologije.

(Telegraf.rs/G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA