10 skrivenih načina rada Windowsa 10: Čemu služe i kako da ih koristite?

Mogu da pomognu u rešavanju problema sa sistemom ili da poboljšaju njegov način rada...

  • 0
Microsoft Windows 10 Foto: Shutterstock

Najrasprostranjeniji kompjuterski operativni sistem - Windows, ima više načina rada koji korisniku mogu da pomognu u rešavanju određenih problema sa sistemom ili da poboljšaju način rada računara. Sajt Make Use Of napravio je pregled 10 manje poznatih načina rada Microsoftovog operativnog sistema:

1. God Mode

Ovo je zbirka prečica koja okuplja na jednom mestu sve opcije dostupne za Control Panel, kao i nekoliko naredbi koje nisu lako dostupne u sklopu njega.

Postavite kursor bilo gde na desktop, desni klik, pa i onda odaberite New->Folder. U imenu novog foldera unesite sledeće:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Pritisnite Enter. Ikonica bi trebalo da postane ista kao i za Control Panel.

2. Safe Mode

Ako ste ikada imali problema sa radom Windowsa sigurno ste naleteli i na bezbedan način rada - Safe Mode, u kome operativni sistem učitava samo drajvere i programe neophodne da bi sistem mogao da se pokrene. Tako možete da otkrijete koji softver ili postavke vam stvaraju probleme.

3. Game Mode

U Windowsu 10 postoji više funkcija za gejming nego u bilo kom prethodnom izdanju tog operativnog sistema. Postoji čak i ceo panel na kom možete da aktivirate "Game" način rada, kako biste optimizovali svoj računar.

Otvorite redom Settings, Gaming pa Game Mode i uključite "prekidač".

4. Battery Saver Mode

Baterija laptopa je pri kraju, a nemate blizu utičnicu? Uključite Battery Saver Mode, kojim ćete privremeno isključiti energetski zahtevne procese, uključujući i osvetljenje ekrana.

Otvorite Settings, System pa Battery. Označite "Turn battery saver on automatically if my battery falls below" i postavite procenat koji želite. Za brži pristup pritisnite istovremeno Win + A kako biste otvorili Action Center i upotrebili kratice pri dnu ekrana.

5. Dark Mode

Windows 10, kao i brojne aplikacije, ima Dark Mode. Kada se on aktivira, većina aplikacija će postati tamnija, ali i neki elementi Windowsa kao što su aplikacija Settings i File Explorer.

Otvorite Settings, Personalization pa Colors i odaberite Dark pod Choose your color.

6. Compatibility Mode

Novija izdanja Windowsa obično su kompatibilna sa starijim, ali znatno stariji softver koji nikada nije nadograđen na novija izdanja mogao bi da pravi probleme. Zato je tu Compatibility Mode.

Kliknite desnim klikom na izvršnu datoteku programa kojeg želite pokrenute i odaberite Properties. Otvorite karticu Compatibility i pokrenite program u odgovarajućem načinu rada. Ovde možete da podesite i druge postavke - npr, da promenite rezoluciju ekrana.

7. Airplane Mode

Način rada u avionu u Windowsu funkcioniše isto kao i na pametnom telefonu. Isključiće sve oblike bežične komunikacije kao što su Wi-Fi, Bluetooth i mobilni internet, a pritom će i smanjiti opterećenje baterije.

Laptop, Windows 10 Printscreen: Microsoft.com

Otvorite Settings, Network & Internet, pa aktivirajte Airplane mode. Postoji i skraćenica: pritisnite taster Win i A zajedno ili kliknite na sličicu u donjem desnom uglu taskbara.

8. Tablet Mode

Način rada prilagođen tablet računarima olakšava upotrebu uređaja za ekranom osetljivim na dodir, kad pri ruci nemate miš i tastaturu.

Otvorite Settings, System pa Tablet mode. Ovde možete da odaberete koji način rada ćete koristiti pri pokretanju računara, da li će ih Windows automatski menjati, kao i nekoliko dodatnih opcija u vezi sa tim načinom rada.

9. Focus Mode

Ovo i nije režim rada, ali je korisno, pa se zato i našlo na listi. Pomoću ove funkcije možete da utišate notifikacije, kako vas ne bi ometale dok radite.

Otvorite Settings, System pa Focus Assist. Odaberite između Off (isključuje sve), Priority only (pušta samo prioritetna obaveštenja) ili Alarms only (pušta samo Alarm).

Kliknite Customize your priority list kako biste odabrali šta će biti prikazano. Ispod možete odrediti hoće li se Focus assist automatski aktivirati, kao i kad.

10. S Mode

Ovaj režim rada verovatno nikada nećete koristiti, ali je dobro da znate da postoji. Naime, kada je aktivan, na računaru je moguće instalirati samo aplikacije iz Microsoft Store-a i moguće je koristiti samo Microsoft Edge internet pregledač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA