≫ 

Najmoćniji superračunar na svetu istražuje korona virus

Na top listi nalazi se još 226 kineskih superračunara, 114 iz SAD-a i 30 iz Japana

  • 0
Fugaku Superkompjuter Printscreen: YouTube/スーパーコンピュータ「富岳」世界デビュー!

Japanski superračunar Fugaku zauzeo je prvo mesto na Top 500 listi najbržih superračunara na svetu. Fugaku je smešten u pokrajini Kobe, a zajednički su ga razvile kompanije Riken i Fujitsu.

Fugaku koristi Fujitsuov 48-jezgreni A64FX čipset, a to je ujedno i prvi put da računar zasnovan na ARM procesorima dolazi na vrh liste najbržih superračunara na svetu. ARM procesori koriste "redukovani set instrukcija" (Reduced Instructions Set, RISC), što im omogućava solidne performanse u malom pakovanju i malu potrošnju energije. To je tehnologija koja je zaslužna za veliki uspon u razvoju pametnih telefona i tablet uređaja.

Fugaku se našao na prvom mestu pomenute liste sa rezultatom od 415,5 petaflopa, što je čak 2,8 puta brže od IBM-ovog Summit superračunara, koji se nalazi na drugom mestu, piše The Verge.

I ne samo to, Fugaku je zauzeo još tri top liste superračunara, Graph 500, HPL-AI i HPCG, što ga čini prvim superračunarom koje ima najbolji rezultat u sve četiri kategorije.

To je prvi put nakon devet dugih godina da se Japanci vraćaju na tron Top 500 liste superračunara, budući da su se dosada na vrhu smenjivali samo Amerikanci i Kinezi sa svojim superračunarima. Na navedenoj top listi nalazi se 226 kineskih superračunara, 114 iz SAD-a i 30 iz Japana.

Fugaku bi trebao da bude u potpunosti operativan sledeće godine, a zasada je korišten na eksperimentalnoj osnovi za istraživanje bolesti COVID-19, uključujući dijagnostiku, simuliranje širenja SARS-CoV-2 virusa i efikasnosti nove japanske aplikacije za praćenje širenja novog koronavirusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA