≫ 

Eksplozija baterije laptopa Hrvatu spalila stan: Zašto se to dešava i kako ga sprečiti?

Iako su današnje baterije mnogo savršenije i bezbednije nego ranije, ovakvi slučajevi se ipak dešavaju...

  • 1
laptop, kucanje Foto: Pixabay

Zlatko Lovrić, otac troje dece koji sa porodicom živi u Puli, ostao je bez stana u požaru koji je sve što se u njemu nalazilo pretvorio u veliko zgarište. U požaru, koji je izazvala baterija laptopa, niko nije stradao, ali se materijalna šteta procenjuje na više desetina hiljada evra.

Prema izveštaju policije, požar je izazvala eksplozija baterija laptop računara na dečjem radnom stolu, posle koje je sve buknulo u sekundi. Na svu sreću, u tom trenutku niko se nije nalazio u toj sobi, piše 24sata.hr.

Supruga, koja je izašla iz kupatila, čula je pucketanje i otišla da pogleda o čemu se radi. Jedan deo stana tada je već potpuno bio u plamenu. Što je brže mogla, žena je izvela dete iz stana I pozvala vatrogasce. Porodica Lovrić je ostala bez svih stvari koje su se u stanu nalazile.

Kako baterija laptopa može da eksplodira?

Ovo svakako nije prvi slučaj da ekspolozija baterije izaziva požar koji guta sve pred sobom. Iako su današnje baterije mnogo savršenije i bezbednije nego ranije, ovakvi slučajevi se ipak dešavaju.

Tako je, pre dve godine, u Velikoj Britaniji, ekplozija baterije laptop računara i požar koji je potom usledio (video ispod), potpuno uništili poslovnu zgradu.

Stručnjaci ističu da se ovakve situacije ne događaju često, ali da se nikada ne zna kada može doći do eksplozije. Iako se to uglavnom dešava kod starijih uređaja, svakako se savetuje obavezno isključivanje laptop računara i mobilnih telefona sa punjača kada ne boravite u prostoriji u kojoj se oni nalaze, kao i tokom noći.

Kako kod današnjih laptopova i pametnih telefona uglavnom nije moguće izvaditi baterije, pa proizvođači uglavom preporučuju da posle nekog vremena prenosne računare treba skidati sa punjača. Tako HP, na primer, tvrdi da bi laptop maksimalno dve nedelje trebalo držati na stalnom punjenju, dok se većina drugih slaže da uređaje treba naizmenično puniti i koristiti "bez utičnice".

Savremene litijum jonske i litijum-polimer baterije se ne mogu "prepuniti", ali se mogu isprazniti dovoljno da se oštete. Njihov vek trajanja može da skrati nivo napona (što je viši prilikom punjenja, to je vek baterije kraći), zatim ciklusi punjenja i pražnjenja (broj je ograničen za svaku bateriju), kao i temperature više od 30 stepeni Celzijusa koje utiču na dugovečnost baterije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mire

    3. jul 2020 | 18:12

    Ja nikad lap-top ne koristim sa baterijom kad sam kod kuće već godinama, već sve preko punjača a baterija je skinuta.Ujedno izbegavam ovakve situacije a i štedim bateriju i produžavam joj radni vek. A i lap-top radi bolje to jest većom snagom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA