Microsoft daje "šut kartu" najpopularnijem Windows čistaču

"Sama aplikacija je potpuno legitimna, ali njena distirubucija, pogotovo u paketima sa proizvodima drugih proizvođača, može da rezultira neočekivanom aktivnošću softvera..."

  • 1
Zaposleni u Majkrosoftu u proseku su radili 4h duže na nedeljnom nivou Foto: Shutterstock

Poslednjih 16 godina CCleaner je bio jedan do najpopularnijih softverskih alata za čišćenje i optimizaciju računara, poznat po efikasnom uklanjanju neželjenih fajlova i programa, kao i gomile sakupljenih fragmenata raznog "digitalnog smeća" sa hard diskova naših kompjutera.

Ove nedelje, međutim, Microsoft je odlučio da mu CCleaner više nije potreban.

Microsoft Defender, prethodno poznat kao Windows Defender, počeo je da označava besplatnu verziju Avast CCleaner-a kao "Potencijalno neželjenu aplikaciju" (PUA - Potentially Unwanted Application).

Microsoft je i ranije smatrao da ovakvi čistači redžistri baze (tzv. third-party registry cleaners) predstavljaju potencijalne izazivače problema. Ono što im najviše "smeta" je način distribucije popularnog "čistača".

- Sama aplikacija je potpuno legitimna, ali njena distirubucija, pogotovo u paketima sa proizvodima drugih proizvođača, može da rezultira neočekivanom aktivnošću softvera koja može da ima negativan uticaj na korisničko iskustvo. Da bismo zaštitili korisnike Windowsa, Microsoft Defender Antivirus će instalacije CCleaner-a detektovati, koje mogu da izazovu takvu aktivnost, označavati kao potencijalno neželjene aplikacije.

Besplatna verzija CCleaner dolazi u paketu sa Google Chrome pregledačem, Google Toolbar-om, Avast Free Antivirus i AVG Antivirus Free programima.

Iako korisnici, prilikom instalacije, mogu da izaberu da ne instaliraju sve programe, mnogi automatski sve instaliraju. Zato će Microsoft Defender ubuduće, prilikom instalacije, obaveštavati korsnike o potencijalnim opasnostima, a potom im dati izbor da nastave sa daljom instalacijom ili da je obustave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    5. avgust 2020 | 18:37

    Godinama sam koristila CCleaner PRO, nikad nisam imala problema. Odlagala sam instalaciju Windows-a 10 sve do nedavno, i cim sam ga aktivirala nastali su problemi. Windows security je obicno smece, nit vas stiti od virusa kako treba nit koji đavo, zele da koristite samo jedan preglednik Microsoft edge. Kad vec ne zele da nastave suradnju, nem a potrebe da blate kompaniju CC, bas ruzna politika :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA