≫ 

Zauzima celu sobu, opslužuje ga nekoliko ljudi: Najstariji računar na svetu bi mogao opet da proradi

Mašina se nalazi u Nemačkom muzeju u Minhenu i, iako je u operativnom stanju, nije upotrebljavana poslednjih 60 godina

  • 0
Racunar Z4

Računar Z4 / Printscreen: Twitter/@engadget

Istraživači tehnološkog razvoja moći će mnogo bolje da razumeju kako funkcioniše najstariji digitalni računar, nakon što je nedavno pronađeno, davno izgubljeno, uputstvo za njegovu upotrebu.

Računar "Z4", konstruisan 1945. godine, programe preuzima sa traka, zauzima celu jednu prostoriju, a nekoliko ljudi je potrebno da ga opslužuju. Mašina se nalazi u Nemačkom muzeju u Minhenu i, iako je u operativnom stanju, nije upotrebljavana već duži vremenski period.

Uputstvo je u martu pronašla Evelin Boeh iz Ciriha, među dokumentima svog oca. Rene Boeh je radio u Švajcarskoj Aeronautičkoj Inženjerskoj asocijaciji, koja je bila bazirana na univerzitetskom Institutu za avionsku statiku i konstrukciju. U tom institutu su početkom pedesetih godina prošlog veka imali jedan Z4 računar, piše Engadget.

Među pronađenim dokumentima nalazi se i notes sa matematičkim problemima koje je Z4 rešio, a koji su se odnosili na razvoj švajcarskog vojnog aviona P-16. Među rešenjima su bile trajektorije raketa na krilima, proračuni vibracija i slične stvari...

I sam Z4 računar ima interesantnu priču. Konstruisao ga je, tokom Drugog svetskog rata, nemački civilni inženjer Konrad Zuse, koji je verovatno i autor uputstva.

 

Nacisti su od Zusea tražili da premesti računar u koncentracioni logor, u kome su logoraši korišćeni za proizvodnju raketa i avionskih bombi. On je to odbio i umesto toga je pred kraj rata premestio računar u zabačeni grad, prenosi PC Press.

Matematičar Eduard Stifel, kasnije je preuzeo Z4 u ime Instituta za primenjenu matematiku iz Ciriha. Računar je nakon toga nekoliko godina proveo u Francusko-nemačkom istraživačkom institutu Sent Luis, nakon čega je 1960. godine završio u muzeju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA