Čitanjem misli ljudi, kompjuteri postaju kreativniji

"Kompjuter može da stvori potpuno novu sliku koja se poklapa sa ljudskom namerom, to jest mišljenjem"

  • 0
kompjuter, čovek

Foto: Pixabay

Istraživači iz Helsinkija su razvili tehniku uz pomoć koje kompjuter modelira vizualnu percepciju posmatranjem signala ljudskog mozga. Jednostavnije rečeno - kompjuter pokušava da čita ljudske misli.

Tehnika kombinuje prirodne ljudske odgovore i kompjutersku sposobnost da stvori novu informaciju. U eksperimentu, ispitanici su bili zamoljeni da gledaju u slike koje je stvorio kompjuter, a nakon što su ljudi reagovali, kompjuter je prema toj povratnoj informaciji kreirao novu sliku, u skladu sa signalima dobijenima od ispitanika, piše ScienceDaily.

- Prema tome, kompjuter može da stvori potpuno novu sliku koja se poklapa sa ljudskom namerom, to jest mišljenjem, ističe istraživač sa Univerziteta u Helsinkiju Tuka Rucalo.

Gore navedeni primer je samo jedna od mogućih koristi ove nove tehnologije, prenosi Sputnik. Ono što bi bilo društveno korisno je činjenica da se kompjuterima uz pomoć ove metode može "izgraditi" kreativnost.

- Ako želite da nacrtate ili ilustrujete nešto, a niste umešni, kompjuter vam u tome može pomoći. Trebalo bi samo da pratite na koje detalje ste fokusirani i predvidite što želite nacrtati - smatra istraživač Majkl Spejp.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA