≫ 

Ruski hakeri ucenjuju Apple: Ukrali poverljive nacrte uređaja, traže ogroman otkup

Hakerska grupa REvil je već objavila neke poverljive dokumente i tražila 50 miliona dolara od Applove partnerske kompanije

  • 1
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Ruski hakeri su došli od poverljivih dokumenata o Appleovim uređajima, koje sada koriste da ucenjuju američkog tehnološkog giganta. Oni prete da će, ukoliko im ta kompanija do 1. maja ne isplati otkup, objaviti sve dokumente.

Da bi pokazala ozbiljnost svojih pretnji, hakerska grupa REvil je već objavila neke poverljive dokumente kao što su tehnički nacrti prošlogodišnjeg modela MacBook Air i iMac, kao i podatke o još jednom prenosnom uređaju.

Hakeri, međutim, nisu do dokumenata došli hakovanjem Appleovih servera, već napadom na kompjuterski sistem njegove partnerske kompanije Quanta. Hakeri su prvo počeli da ucenjuju tu kompaniju, od koje su tražili da im isplati čak 50 miliona dolara. Kada su ih je Quanta odbila, hakeri su "krenuli" na Apple, piše  sajt 9to5mac.

Suma koju su od kompanije iz Kupertina tražili nije poznata, kao ni to koji se dokumenti nalaze u rukama hakera. Ne zna se da li poseduju informacije koje bi mogle da otkruju planove za nove neke nove buduće proizvode, o kojima javno još uvek nije bilo reči.

Na onim dokumentima koje su do sada objavili, na svakoj stranici se može videti da je reč o Appleovom vlasništvu, koje ne sme da se reprodukuje, kopira ili objavljuje.

iMac Apple računar Foto: Tanjug/AP

Apple još uvek nije zvanično komentarisao ovaj slučaj, već je samo kratko objavio da se "incident istražuje", kao i da ne žele da govore o poverljivim dokumentima i uceni hakera. S druge strane, Quanta je potvrdila hakerski napad na manji broj njihovih servera, prenosi Zimo.

Krađe poverljivih dokumenata i ucenjivanje kompanija predstavljaju jedan od "poslovnih modela" hakersku grupu REvil. Istu taktiku su prethodno primenili i protiv komapnije Acera koji su ucjenjivali, ali je Apple svakako najveće ime koje se našlo na njihovom spisku.

Međutim, ako iz Quante nisu hteli da im plate otkupninu, može se očekivati da bi na isti potez mogao da se odluči i Apple, pa bi tako hakeri nadernih dana mogli da nastave sa objavljivanjem dokumenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    26. april 2021 | 00:21

    Nema od novca nista, sve i da plate Hakerima Apple ne dobija nikakvu sigurnost da dokumenta nisu eksponirana. Mada Apple ce pre ispocetka remodulovati svaki nacrt nego da im plati. Novac im nije problem ali ne placa i sigurnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA