Gejmeri iz celog sveta prave najveći svetski superkompjuter, i to "radeći" od kuće

Koncept "pozajmice kombinovane procesorske snage" treba da dovede do razvoja naprednog računarskog sistema koji moći da obavlja zahtevnim zadatke kao što su razvoj veštačke inteligencije i kompjuterski inženjering

  • 0
Superkompjuter, data centar Ilustracija / Foto: Shutterstock

Kompanija Salad Technologies pozvala je PC gejmere širom sveta da doprinesu nastanku najvećeg superkompjtera na svetu tako što će "donirati" svoje stare računare i komponente, za šta će za uzvrat dobiti "digitalne nagrade".

Salad je 2018. godine lansirao aplikaciju koja je privukla više od 250.000 gejmera, a koja koristi višak neiskorišćene procesorske snage desktop računara za validaciju blokčejn transakcija.

Kompanija sada želi da proširi taj koncept "pozajmice kombinovane procesorske snage" kako bi razvila napredni računarski sistem koji će biti u stanju da se izbori sa intenzivnim i zahtevnim zadacima kao što su razvoj veštačke inteligencije (AI), medicinska istraživanja i kompjuterski inženjering, piše TechRadar.

Ovaj sistem je do sada uspeo da ostvari prosečne mrežne performase veće od 30 petaFLOPS-a, pa Salad tvrdi da brzina izvođenja operacija njegove mreže već prestigla deveti najbrži superkompjuter na svetu.

Slični "distributivni kompjuterski projekti" postoje već neko vreme, ali oni nisu nagrađivali svoje korisnike na način na koji to radi Salad. Za ustupanje svog neaktivnog hardvera korisnici će dobiti određenu nagradnu vrednost koju će moći da zamene za igre, gift kartice ili pretplate na različite servise.

Iz Salada su saopštili da su, samo u poslednja tri meseca, njihovi korisnici zajedno sakupili nagrade u vrednosti od 500.000 dolara, koje su potom zamenili za 40.000 različitih jedinstvenih nagrada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA