• 0

Gejmeri iz celog sveta prave najveći svetski superkompjuter, i to "radeći" od kuće

Koncept "pozajmice kombinovane procesorske snage" treba da dovede do razvoja naprednog računarskog sistema koji moći da obavlja zahtevnim zadatke kao što su razvoj veštačke inteligencije i kompjuterski inženjering

  • 0

Kompanija Salad Technologies pozvala je PC gejmere širom sveta da doprinesu nastanku najvećeg superkompjtera na svetu tako što će "donirati" svoje stare računare i komponente, za šta će za uzvrat dobiti "digitalne nagrade".

Salad je 2018. godine lansirao aplikaciju koja je privukla više od 250.000 gejmera, a koja koristi višak neiskorišćene procesorske snage desktop računara za validaciju blokčejn transakcija.

Kompanija sada želi da proširi taj koncept "pozajmice kombinovane procesorske snage" kako bi razvila napredni računarski sistem koji će biti u stanju da se izbori sa intenzivnim i zahtevnim zadacima kao što su razvoj veštačke inteligencije (AI), medicinska istraživanja i kompjuterski inženjering, piše TechRadar.

Ovaj sistem je do sada uspeo da ostvari prosečne mrežne performase veće od 30 petaFLOPS-a, pa Salad tvrdi da brzina izvođenja operacija njegove mreže već prestigla deveti najbrži superkompjuter na svetu.

Slični "distributivni kompjuterski projekti" postoje već neko vreme, ali oni nisu nagrađivali svoje korisnike na način na koji to radi Salad. Za ustupanje svog neaktivnog hardvera korisnici će dobiti određenu nagradnu vrednost koju će moći da zamene za igre, gift kartice ili pretplate na različite servise.

Iz Salada su saopštili da su, samo u poslednja tri meseca, njihovi korisnici zajedno sakupili nagrade u vrednosti od 500.000 dolara, koje su potom zamenili za 40.000 različitih jedinstvenih nagrada.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima